Indien de rente die u op de bank ontvangt lager is dan de inflatie, dan is er eigenlijk niet van sparen te spreken. De koopkracht van uw geld daalt – de producten en diensten worden duurder, maar de waarde van uw geld stijgt hier niet in mee. Indien u boven de heffingsvrije vermogensgrens zit, die vastgesteld is op 30.000 euro in 2018 indien u geen fiscale partner heeft, betaalt u ook nog eens vermogensbelasting over uw spaargeld.
Het minder waard worden van uw vermogen hoeft niet per definitie een probleem te zijn. Toch is het goed om na te denken over de mogelijkheden. Wij zetten ze voor u op een rijtje.
Los je hypotheek (deels) af
Hypotheekrente is voor grotendeels van de Nederlanders een forse uitgave. Het aflossen van je hypotheek kan een slimme keus zijn. Afhankelijk van je hypotheekvorm kan meestal een bepaald bedrag boetevrij afgelost worden. Bij de meeste banken is dat tussen de tussen tien en twintig procent.
Leen uit aan familie
Stel dat je familielid vijf procent hypotheekrente betaalt en jij rekent haar of hem 4 procent. Voor jou rendeert dit beter dan wanneer het geld op de bank staat en je familie lid profiteert van een lagere rente.
Verplaats je spaargeld naar een andere bank
Door te vergelijken valt er op moment van schrijven niet veel te behalen, maar 0,2% extra is afhankelijk van de overstap in sommige gevallen haalbaar. Indien je een fors bedrag ter beschikking hebt kan overstappen de moeite waard zijn.
Sluit een deposito af
Met een deposito kan je je geld voor een periode van b.v. een jaar vastzetten, en zo een hogere rente krijgen. Als je geld langer dan drie jaar vastzet, bieden sommige banken meer dan 1 procent. Nadeel van een deposito is dat je je spaargeld niet kunt raadplegen in deze periode.
Beleggen of investeren in energiemaatregelen
Zie hiervoor onze andere blogposts.