Besparen met verlichting: 5 voordelen van ledlampen

0

Als je op zoek bent naar manieren om energie te besparen en kosten te verlagen, is de overstap naar ledverlichting een hele slimme zet. Deze energiezuinige verlichting biedt niet alleen goed licht, maar levert ook andere voordelen op. In dit artikel ontdek je de 5 belangrijkste voordelen en redenen om over te stappen op ledlampen. 

Energie-efficiëntie

De belangrijkste reden om de overstap te maken is natuurlijk de energie-efficiëntie. Ledlampen produceren meer licht per watt dan traditionele gloeilampen of spaarlampen. Dit betekent dat je voor dezelfde hoeveelheid licht minder energie verbruikt. Dit leidt direct tot een lager verbruik met bijkomende lagere kosten. Op de lange termijn kan het flink wat euro’s schelen op de energierekening!

Flexibiliteit in ontwerp

Ledlampen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in diverse vormen en formaten. Van een peertje tot een moderne ledstrip. In veel gevallen kun je een oude gloeilamp of halogeenlamp gemakkelijk vervangen door een ledlamp met dezelfde fitting. Daarnaast heb je de keuze uit diverse lichtkleuren. Led hoeft dus helemaal niet zo’n kille uitstraling te hebben. Kies bijvoorbeeld voor ledverlichting warm wit voor een sfeervol en warm resultaat.

Lange levensduur

Ledverlichting gaat aanzienlijk langer mee dan traditionele verlichting. Gemiddeld tot maar liefst 25.000 uur, terwijl een gloeilamp het na 1.000 uur al kan begeven. Ledlampen zijn dus veel minder vaak toe aan vervangen en zorgen zo voor minder afval. Hoewel de moderne verlichting een hogere aanschafprijs heeft, compenseert de lange levensduur deze kosten op de lange termijn.

Milieuvriendelijk

Een ledlamp is over het algemeen milieuvriendelijker dan een traditionele gloeilamp of spaarlamp. Zo bevat het geen schadelijke stoffen zoals kwik. Daarnaast genereert het aanzienlijk minder CO2 uitstoot en is het mogelijk om de lampen te recyclen. Gecombineerd met de lange levensduur en het energiezuinige karakter maak je dus een hele duurzame keuze.

Direct volledig licht

In tegenstelling tot sommige andere energiezuinige lampen, geven ledlampen direct volledig licht nadat je het inschakelt. Er is geen sprake van opwarmtijd zoals bij spaarlampen. De directe helderheid zorgt niet alleen voor meer comfort en gemak in huis, maar vermindert ook onnodig energieverbruik. Je hoeft niet meer te wachten tot de lamp op volle kracht brandt.

verstappen naar ledverlichting is niet alleen een slimme financiële zet, maar ook een milieubewuste en duurzame keuze. Ga daarom vandaag nog op onderzoek uit in je eigen woning. In welke ruimtes maak je nog gebruik van oude halogeen-, gloei- of spaarlampen? Ook in buitenruimtes zoals je tuin of op het dakterras kun je gebruik maken van zuinige ledlampen.