Besparen op stucen, dat doe je zo.

0

Door de luxe uitstraling van gestucte muren denk je al gauw aan de hoge kosten die dit met zich mee brengt. En eerlijk is eerlijk: stucen is niet goedkoop. Daarom delen we een paar tips om de kosten zo laag mogelijk te houden. 

Zelf voorbereiden

Het spreekt voor zich dat je er voor zorgt dat de ruimtes die je gestuct wilt hebben, vast leeggeruimd zijn. Dit is vaak al een eis die een stukadoor in zijn offerte vermeld. Maar je kan altijd vragen wat je zelf aan voorbereidende werkzaamheden kunt doen waardoor de stukadoor tijd bespaart. Denk bijvoorbeeld aan vloeren afdekken en plinten afplakken. Of misschien kan je zelfs al muren voorbehandelen. Je kan dit ook meenemen in je eigen eisen bij je ‘vind een stukadoor’ zoektocht. 

Offertes vergelijken

Dit is iets waar veel mensen te makkelijk over denken. Maar je kan zeker besparen door offertes te vergelijken. Iets wat je hierbij niet moet vergeten is dat stucen echt vakwerk is. Als een offerte wel heel laag is, moet je jezelf afvragen of deze stukadoor wel echt een vakman is. En het is ook een kwestie van beschikbaarheid. Een stukadoor regio Amsterdam is misschien wel drukker bezet dan een stukadoor regio Haaksbergen.

Alles aanpakken

Wil je meerdere kamers laten stucen, pak dan meteen door. Als je al het stucwerk in 1x laat doen, liggen de prijzen vaak lager. Een stukadoor kan veel efficiënter werken als hij meerdere ruimtes in 1 opdracht doet, dan wanneer hij er vaker voor terug moet komen. Dus je kan beter iets langer sparen! 

Leeftijd woning

Iets wat veel mensen niet weten is dat je beter kunt wachten met stucen tot je woning ouder is dan 2 jaar. Stucen valt dan namelijk onder het verlaagd BTW-tarief van 9%. En dit lage tarief is niet alleen van toepassing op het arbeidsloon van de stukadoor. Dit geldt ook voor de voorbehandelingen en gebruikte materialen. 

Gebruik ruimte

Wil je dezelfde strakke uitstraling in je hele huis doortrekken maar zijn er ook kamers die weinig gebruikt worden? Voor deze kamers kan je in overleg met de stukadoor kiezen voor een goedkopere stuc. Er zit namelijk nogal een prijsverschil tussen leemstuc en beton ciré. De laatste is een uitstekende keuze voor je badkamer en/of keuzen maar nogal zonde om toe te passen in een logeerkamer die nauwelijks gebruikt wordt. 

Ze zeggen wel dat geld moet rollen, maar het is altijd leuker om het geld jouw kant op te laten rollen door te besparen dan het aan anderen te geven!