Dit is waarom je nú je gloeilampen moet vervangen voor LED lampen

0

Dat LED lampen beter voor het milieu en je portemonnee zijn is vast geen verrassing. Maar hoe dit verschil ten opzichte van gewone gloeilampen en halogeenlampen eruitziet in de praktijk, dat blijft voor veel mensen vaag terrein. Tijd om hier wat dieper in te duiken. 

Zuiniger

Een LED lamp is maar liefst 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp. Toch is de aanschafprijs een stuk hoger, maar desondanks haal je die kosten er zo weer uit door het lage verbruik en de lange levensduur van de lamp. 

Gloeilampen vervangen

Je kunt ontzettend veel energie besparen wanneer je de juiste energiezuinige lampen gebruikt. Daarom is het aan te raden al je lampen te vervangen voor LED lampen. Ja, ook je inbouw LED-lampen. Het liefst zo snel mogelijk. Sterker nog, volgens Milieu Centraal is het zelfs het beste om ze al te vervangen als de gloeilampen het eigenlijk nog prima doen. Dat zegt dus wel wat over de duurzaamheid van de lampen, nietwaar? 

De moeite waard

Ondanks dat we allemaal wel weten dat gloeilampen verre van zuinig zijn en ze nauwelijks meer te koop zijn, branden er nog altijd gemiddeld 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen in een doorsnee Nederlands huishouden. Alleen al in de huiskamer en keuken zijn er gemiddeld nog 11 onzuinige lampen te vinden. Maar wat betekent dit nou in de praktijk? Even voor het idee: wanneer je deze 11 lampen vervangt voor LED lampen bespaar je hier €35 per jaar mee op je energierekening. Vervang je ook nog die andere 13 onzuinige lampen in huis, dan bespaar je hier ook nog eens €20 per jaar mee. Dat is wel even de moeite waard, toch? En die aanschafkosten? Die zijn inderdaad een stuk duurder dan bij een gloeilamp, maar geloof ons, die verdien je door de lagere stroomkosten binnen 3 jaar terug! Klinkt lang? Niet als je bedenkt dat een gemiddelde LED lamp zo 20 jaar mee gaat, terwijl een gloeilamp bij hetzelfde gebruik vaak maar 1,5 jaar mee gaat. 

Spaarlampen wel of niet vervangen? 

Waar we eerder schreven dat je nog werkende gloeilampen eigenlijk zo snel mogelijk moet vervangen, is dat bij spaarlampen niet per se nodig volgens Milieu Centraal. Deze zijn namelijk bijna net zo zuinig als LED lampen, dus direct vervangen terwijl ze nog werken is zonde. Toch is het wel verstandig ze op den duur te vervangen voor LED lampen wanneer de spaarlamp kapot is. Een spaarlamp kent namelijk nog altijd een paar nadelen: zo duurt het altijd even voor de spaarlamp volop licht geeft. Daarnaast functioneren ze niet zo goed bij kou, waardoor ze buiten of in de schuur dus niet geschikt zijn. Ook kan een spaarlamp sneller stuk gaan wanneer je ze vaak aan- en uitzet. Tot slot moet je erg goed oppassen wanneer een spaarlamp kapotgaat, aangezien er kwik vrij kan komen.