Financieel gezond 2020!

0

De decembermaand zit er aan te komen – het einde van het jaar in zicht. Een goed moment om je financiële net op te halen en om na te denken hoe je 2020 in kunt gaan om er dit jaar beter door te komen!

1. Terugblik 2019

Stap een begint met bewustwording. Wat heb je dit jaar uitgegeven? Wat heb je afgelopen jaar uitgegeven aan o.a. boodschappen, vaste lasten en luxe-uitgaven? Het begin van het jaar is bijvoorbeeld hét ideale moment om met een huishoudboekje in Excel te beginnen. Deze kun je downloaden op onze website. Als je functies mist, kun je ons suggesties sturen via de e-mail.

2. Quick wins

Er valt vaak snel te besparen op de vaste lasten. O.a. het selecteren van een andere energieleverancier kan al snel tientallen tot een paar honderd euro op jaarbasis besparen! Nadat je het huishoudboekje in Excel hebt ingevuld, vergelijk je eenvoudig met de recente aanbiedingen. Met een energievergelijker vind je eenvoudig een overzicht met energieaanbieders. De welkomstbonus (voor nieuwe klanten) geeft vaak de doorslag. Binnen een paar klikken stap je over naar een andere aanbieder. Let wel even op je huidige contract duur! De nieuwe leverancier zet doorgaans je huidige aanbieder op.

3. Abonnementen en verzekeringen

Abonnementen en verzekeringen scharen wij onder sneaky kosten. Daar je een paar jaar geleden even geen geld had liggen voor een nieuw telefoontoestel, heb je je laten verleiden door een nieuw contract. Of het leek handig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten, terwijl je de afgelopen jaren niet weg bent geweest. Breng ook deze kosten in kaart in het huishoudboekje in Excel. Kijk of je de kostenposten echt nog nodig bent, of je een stapje lager kunt, of de kosten helemaal kunt elimineren doordat het overbodig is (geworden).

4. Beperk onnodige kosten

Je zelf verwennen is altijd goed! Er is ook een keerzijde. Heb je je kosten inzichtelijk? Misschien zie je nog meer posten die eigenlijk niet nodig zijn. Vergelijk ook wat je uitgeeft aan boodschappen t.o.v. de doorsnee Nederlander.