Financiële buffer? Hoeveel achter de hand houden?

0

Waarom een financieel buffer

Stel de CV ketel begeeft het of de apk-keuring van uw auto valt duurder uit dan u had verwacht. Dergelijke uitgaven komen meestal onverwacht en kunnen iedereen overkomen. Dan is het fijn als u een financiële reserve heeft. Vooral als het gaat om dingen die u perse nodig heeft. Als de auto niet door de keuring komt doordat u de rekening niet kan betalen, dan kan dit betekenen dat u niet meer naar het werk kunt rijden omdat de auto niet meer verzekerd is.

Een financieel buffer zorgt dat u onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven kunt betalen.

Hoeveel financieel buffer nemen

Het is eigenlijk een vraag die praktisch onmogelijk is om te beantwoorden. Iedereen heeft een ander uitgave patroon. Daarnaast gaat een ieder anders met financieel risico’s om. Ook is het voor sommigen lastig om te sparen. Een buffer komt niet zomaar tot stand; dit kost tijd, vooral als je maandelijks niet veel over houdt.

De hoogte van de financiële buffer hangt onder meer af van je gezinssamenstelling, inkomen, type woning en de waarde hiervan en eventueel de dagwaarde van je auto. Wij van Woonbegroting denken dat het raadzaam is om in ieder geval buffer aan te houden voor het volgende:

  • CV 1500 euro
  • Wegvallen salaris (netto maand 3x 1500e) 4500 euro
  • Wasmachine 500 euro
  • Onverwacht auto onderhoud 1500 euro
  • Onverwacht onderhoud woning, b.v. lekkage 1500 euro
  • Onverwachte rekeningen (boete, tandarts, eigen risico, etc) 1000 euro
    Totaal: 10.500 euro

Wij begrijpen dat dit advies niet voor iedereen haalbaar is. Indien je maandelijks niet veel over houdt kan het ook erg lang duren voor u zo’n bedrag heeft bereikt. Ga na welk bufferbedrag u een zeker gevoel zou geven dat u grotere en onverwachte uitgaven kunt betalen. Probeer te sparen tot dit bedrag bereikt is. U kunt dan mogelijk niet alles wat u wil tegelijkertijd vervangen, maar het risico is ook laag dat u alle bovenstaande financieel tegenvallers in een keer voor de kiezen krijgt.