Geld besparen door je woning te isoleren

0

Waarom isoleren?

75% van de woningen in Nederland zijn nog niet (goed) geïsoleerd. Isolatie zorgt voor een lagere energierekening, is beter voor het klimaat en geeft comfort. Je woning tocht minder, de woning blijft warmer in de winter en koeler in de zomer. Daarnaast is de vloer warmer, wat aangenaam is.

Impact op je huis

De meeste woningen zijn goed te isoleren zonder dat je de hele woning op de kop moet hebben. Dakisolatie heeft echter wel een grote impact, omdat dit vaak van binnenuit gebeurt.

Wat kan je besparen met isolatie?

De website milieu centraal heeft een duidelijk overzicht opgesteld met de besparingsmiddelen voor een twee onder een kap of hoekwoning. Uiteraard ligt de besparing bij een tussenwoning lager en de besparing bij een vrijstaande woning doorgaans hoger.

Zelf doen of uitbesteden?

Niet alle maatregelen kun je zelf uitvoeren. Wil je wel zelf aan de slag? Qua moeilijkheidsgraad adviseren wij om te beginnen met vloerisolatie. Je kunt zelf de vloer of de bodem isoleren. Dit kan door EPS korrels op de vloer te blazen, of als de kruipruimte dit toelaat; platen (PIR) tegen de beton vloer te bevestigen. De besparing van vloerisolatie ligt volgens meerdere bronnen wat hoger dan bodemisolatie. (+-20%) Heb je vloerverwarming? Dan is sowieso vloerisolatie het advies.

Zelf niet handig of geen tijd?

Er is momenteel (2020) subsidie vanaf de overheid rondom isolatie. Je moet hiervoor minimaal twee maatregelen treffen. Zie voor meer informatie de website van het RVO:

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh

De subsidie geldt alleen als je de maatregel door een bedrijf laat uitvoeren. Je kunt helaas geen subsidie krijgen op de inkoop van het materiaal.

Mocht je isolatiewerkzaamheden uit laten voeren, vergeet dan de aanvullende zaken niet, waar een tegemoetkoming voor geldt, zoals de slimme thermostaat of een geïsoleerde voordeur. Je kunt hiervoor extra subsidie krijgen.