Geld besparen met douchen

0

We ontvingen een vraag of het mogelijk was om geld te besparen met douchen. Douchen is lekker en we denken, net als bij bijna alles, niet vaak na over de kosten van een douche beurt.

Kosten van douchen

De kosten van douchen zijn afhankelijk van de duur en de temperatuur. Hoe langer en warmer je doucht, hoe meer water en gas je verbruikt.

Als je 10 minuten doucht op reguliere temperatuur (40 grd), gebruik je tussen de 90-140 liter water. Water kost ongeveer 1,30 per kuub. Dit komt met een graad of 10 uit de kraan en moet verwarmd worden door je CV/Boiler.

Er van uitgaand dat je een HR ketel gebruikt, kost 10 minuten douchen je ongeveer 50 cent aan gas. Dit kun je globaal doortrekken. Dus 20 minuten komt ongeveer uit aan een euro aan gas.

Bespaar posten

Je kunt besparen door aan twee (niet douchekraan) knoppen te draaien: het water verbruik en het gasverbruik.

Waterverbruik
Een optie om waterverbruik te verminderen is door een zuinige douchekop te gebruiken. Een waterbesparende douchekop verbruikt ongeveer 4 of 5 liter water per minuut. Dit is ongeveer de helft van een gewone douchekop.

Gasverbruik
Hier zijn eigenlijk maar twee opties die voor de hand liggen: korter douchen of kouder douchen.

Een alternatief is een WTW (warmteterugwin) installatie te gebruiken. Dit is een warmtewisselaar die warm wordt door je ‘afval-water’. Hierdoor hoef je niet het volledige temperatuurverschil van 10->40 graden te overbruggen. In de praktijk wordt dit niet vaak toegepast omdat de terugverdientijd op een jaar of 5-8 zit. Kosten zijn afhankelijk of je het laat inbouwen, zelf doet en hoe vaak je doucht (en/of hoe groot je gezin is).