Geld nodig voor de verbouwing?

0

Stel je hebt een huis gekocht en je budget is letterlijk op. Het is een situatie die veel vaker voorkomt dan je denkt. Vooral in de tijd van nu, waarin het ontzettend moeilijk is om een huis te kopen. Je moet veel hoger bieden dan dat je eigenlijk wil en daardoor is er geen geld meer over om het huis op te knappen. Toch wil je er wel meteen jullie paleisje voor maken, dus zal er geleend moeten worden.

Een lening afsluiten

Die verbouwing moet er hoe dan ook komen, om het huis leefbaar te maken. Dat is een gegeven, dus daar moet je wat aan gaan doen. Het geld ligt niet voor het oprapen, dus je zult iets moeten gaan verzinnen. De voordehand liggende optie is om geld te gaan lenen. Het zal waarschijnlijk niet jouw eerste keuze zijn. Je zit natuurlijk al met de hypotheek en je weet dat geld lenen ook geld kost. Je wil er dan ook zover mogelijk van wegblijven. 

Toch heb je soms geen andere keus. En dit is zo’n situatie, waarin je het echt nodig hebt. Geld lenen voor verbouwing is nou eenmaal vaak de enige keuze die je hebt. Hierdoor kun je wel meteen een paleis maken van jullie net nieuwe huis. 

Je kunt dan kiezen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Uiteraard hangt het af van jouw wensen, voor welke optie je kiest. 

Een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is de voordeligste lening voor bijna iedereen. Vrijwel alle mensen die geld lenen, kiezen hiervoor. Dit komt omdat je niet voor verrassingen komt te staan. Geld lenen is natuurlijk niet goedkoop. Hoeveel je er uiteindelijk voor betaald, dat wordt al duidelijk als je de lening afsluit. 

Bij een persoonlijke lening zitten er verder geen adders meer onder het gras. Je krijgt een offerte met welk bedrag je wil lenen en je weet meteen wat voor rente daar tegenover staat. Deze kan tijdens de aflosperiode ook niet meer veranderen. De rente staat vast. Wat ook vaststaat, is de looptijd van de lening. Je weet daardoor hoe lang je bezig bent met betalen en wat je maandelijks betaald. 

Je kunt zelfs boetevrij een extra aflossing doen. Zo zit je er minder lang aan vast en kun je de lening vroegtijdig helemaal aflossen. Het nadeel van dit type lening is alleen dat je precies moet weten hoeveel je nodig hebt voor de verbouwing. 

Het doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet spreek je een kredietlimiet af. Dit betekent dat je niet meer dan dat bedrag kunt opnemen. Dat kan ideaal zijn voor een verbouwing, aangezien er altijd onverwachte situaties zich voor kunnen doen. 

Met een doorlopend krediet kun je namelijk alles wat je aflost, opnieuw opnemen. Dat zou dus ideaal zijn als je aan het verbouwen bent. Het nadeel is wel dat de rente niet vast staat. Deze is variabel en kan dus erg hoog uitvallen. Bovendien weet je ook niet hoe lang je bezig bent met het aflossen, die periode staat dan ook niet vast.

Het vastzetten van zo’n looptijd is vrijwel onmogelijk als je steeds opnieuw geld kunt opnemen. In plaats daarvan wordt er gekozen dat je wel maandelijks een vast bedrag aflost. De rente die je betaald, wordt alleen berekend over datgene wat je hebt opgenomen. Er zitten dan ook zeker wel voordelen aan.

Alleen is het niet voor iedereen ideaal als de looptijd onzeker is. Zo weet je nooit wanneer je helemaal klaar bent met de lening afbetalen. Dat kan nog wel eens voor stress zorgen, vooral als je nog specifieke plannen hebt.