Help! Welke kleur past het best bij mijn interieur?

0

De laatste jaren zijn een aantal interieurstijlen enorm in opkomst. Er zijn er zoveel tegenwoordig, dat je door de bomen het bos niet meer kan zijn en dat je er boeken mee vol kunt schrijven. De bekendste zijn toch wel de: industriële, landelijke en scandinavische. Maar, daar horen natuurlijk wel verschillende kleuren bij. Een gekleurde muur past namelijk bij elke interieurstijl, maar om in de juiste kleurgroepen te blijven, hebben we dat hieronder op een rijtje gezet.

Woning Interieur

Industrieel

We kennen waarschijnlijk allemaal wel dit type woonstijl. Je kunt het herkennen aan het vintage interieur, de sobere kleuren en de open indeling. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van beton, metaal, staal en baksteen. Daarom zie je ook vaak bij deze woonstijlen bepaalde buizen zichtbaar over de muur lopen. Een industrieel interieur kenmerkt zich door sobere kleuren, die je bijvoorbeeld op de muur kunt aanbrengen of kunt verwerken in de kleur van je meubels of accessoires. De kleuren die je bijvoorbeeld terug kan zien in een industrieel interieur zijn de donkere kleuren, dus: grijs, zwart en bruin. Maar, ook wit en taupe zijn industriële kleuren. Ben je meer weg van wat fellere kleuren? Ook groen, blauw, rood, oranje en geel horen in een industrieel interieur thuis. 

Landelijk 

Bij een landelijke woonstijl wordt er meer gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Dat kan bijvoorbeeld een houten vloer zijn. Maar ook meubels van hout passen goed bij het landelijke interieur. Er mag ook zeker gebruik worden gemaakt van opvallende accessoires. Dit kan een grote lamp zijn of juist een uniek accessoire. Aangezien er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen, zie je dat ook een beetje terug in de kleuren. Er wordt veel gebruik gemaakt van bruin tinten bijvoorbeeld, maar ook zwart is welkom. Bij een industriële inrichting, mag een muur of meubelstuk best in het oog springen, bij een landelijk interieur wordt met name de rust bewaard. Er wordt veel gewerkt met lichte tinten, zoals nude of beige. Ook wit zie je veel terug, welke je dan ook in verschillende tinten terug kan laten komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een crème witte muur? Met Wijzonol muurverf mat in een witte, beige of grijze tint op de muur kun je gemakkelijk het landelijke interieur behouden. 

Scandinavisch

Ook deze woonstijl kenmerkt zich door rust. Maar, wat je in nog geen andere woonstijl hebt gezien is functionaliteit. Dat is een belangrijk kenmerk van deze stijl. Er wordt ook veel gewerkt met licht en rechte lijnen. Ook hout is een favoriet, maar dan wel een hele lichte kleur daarvan. Er wordt weinig gewerkt met accessoires en daarom kan een kleur op de muur juist als eyecatcher dienen. Net zoals bij iedere andere woonstijl wordt er uiteraard gebruik gemaakt van zwart, wit en grijs. Anders dan bij landelijk en industrieel, wordt hier naast de nude tinten, ook gebruik gemaakt van pastelkleuren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan lichtroze, lichtblauw en lichtgroen. In een scandinavische woonstijl is er ook ruimte voor planten, waardoor ook groen sterk naar voren komt. De laatste kleuren die we zien zijn taupe en beige. Deze neigen wel meer naar de landelijke stijl, maar het is bijvoorbeeld wel een hele mooie kleur voor op de muur, het straalt namelijk echt rust uit. De plinten kun je dan ook in dezelfde kleur lakken. Dat kan dan weer met de Wijzonol Hoogglanslak. Een scandinavische woonstijl kun je namelijk makkelijk combineren met een van de andere stijlen, dus een iets andere kleur op de muur, haalt niet meteen de uitstraling van de woonstijl weg. Het creëert juist een mooi geheel en straalt jullie persoonlijke touch uit. 

Durf te combineren in huis. Je kunt je altijd aan bepaalde kenmerken vasthouden, omdat je die juist heel erg aantrekken. Maar, durf ook af te wijken van bepaalde standaarden. Uiteindelijk moet jij je er thuis voelen, dus kies wat jij mooi vindt.