Hoe kun je thuis in de zomer energie besparen?

0

De COVID-19 pandemie heeft ervoor gezorgd dat we meer tijd in ons eigen huis doorbrengen dan ooit eerder. De kans is groot dat we hierdoor ook meer energie gebruiken en daardoor aan het einde van het jaar dus meer moeten betalen aan onze leverancier. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten, dus het kan slim zijn om wat maatregelen in te zetten waarmee je ervoor zorgt dat je thuis energie besparen. Onderstaand vind je vijf tips die je hiervoor kunt inzetten, al zijn er nog veel meer adviezen online te vinden waarmee energie besparen mogelijk is. 

Sluit overdag je gordijnen 

Het is bijvoorbeeld verstandig om overdag je gordijnen te sluiten in de zomer. Zo kun je zonlicht buiten houden als het buiten erg warm is, waardoor je ervoor zorgt dat het in huis koeler blijft. In de winter moet je de gordijnen juist open laten zodat het warmer wordt in huis. Eventueel kun je ook gebruik maken van zonneschermen om je woning koeler te houden als het zonnetje schijnt. Zo kun je energie besparen, wat mogelijk is met behulp van gas en licht vergelijken

Zet de ventilator uit

Ventilatoren koelen de lucht helaas niet. In plaats daarvan koelen ze mensen alleen door warme en stille lucht over hun huid te blazen. De motor van een ventilator voegt dus ook alleen maar warmte toe aan de kamer, wat een goede reden is om het uit te schakelen. Dit is al helemaal verstandig als je de ruimte verlaat, aangezien de ventilator dan geen nut heeft. Dit geldt ook voor de verlichting en andere elektronica. 

Bedek voedsel en drinken in de koelkast

Daarnaast is het slim om voedsel en drinken in de koelkast te verpakken of te bedekken. Dit is verstandig aangezien de compressor harder moet werken om de koelkast koud te houden als het eten vocht afgeeft. Het is dus slim om even wat plasticfolie te plaatsen over het voedsel of drinken, dit zal dat vocht vasthouden. Het is nog beter om het eten in een herbruikbare container met deksel te plaatsen.

Gebruik altijd de koudwaterkraan

Je kunt met behulp van een energievergelijker energie besparen, maar dat kan ook met een koudwaterkraan. Je moet eigenlijk nooit een warmwaterkraan aanzetten aangezien energie nodig is om het water te verwarmen, wat ook het geval is als bij een kraan met een hendel voor warm water. Je moet dus koud water gebruiken, wat vooral het geval is bij het koken. Hierdoor kun je dus meer energie en geld besparen. 

Was je kleren in koud water

Het is bovendien verstandig om je kleren in koud water te wassen. Dit is een goed idee als je energie wilt besparen aangezien maar liefst negentig procent van de energie die gebruikt wordt bij het wassen van kleding nodig is voor het verwarmen van water. Dat is zonde aangezien koud water net zo effectief kleren kan schoonmaken als warm water, wat vooral het geval is door de zeer efficiënte wasmachines die we tegenwoordig gebruiken. Ook komt dit door wasmiddelen die met koud water geformuleerd zijn.