In de zomer energie besparen

0

Vanaf April komt de zon door de gordijnen en wordt het merkbaar warmer in huis. Een periode op komst waarin je minder energiekosten kan verwachten. Met de volgende tips kun je jouw energieverbruik in de zomerperiode verlagen.

 1. Douche op lagere temperatuur
  Waar je in de winter liever op 40 graden douchte, is in de zomer dit niet altijd nodig. De omgevingstemperatuur is hoger er en een verkoelende douche kan na gewenning best lekker zijn. In een Nederlands huishouden neemt het verwarmen van water 20% van het gasverbruik voor z’n rekening. Dus enige attentie is hier de moeite waard!
 2. Droog de was buiten
  De was droger is een apparaat die veel energie verbruikt. Hang je natte was buiten op. In de zon droogt het snel.
 3. Vakantie energie besparen
  Als je op vakantie gaat laat je wellicht als 80% van de Nederlanders de stekkers in het stopcontact. De TV staat immers op standby? Standby kosten zijn hoger dan je verwacht. Een computer verbruikt bijvoorbeeld al snel 20-100 watt! Trek dus de stekkers uit het stopcontact als je weg bent.
 4. Beperk gebruik van ventilatoren
  Waaiers/ventilatoren gebruiken meer stroom dan je denkt. Probeer gebruik te matigen en houd de zon buiten door je gordijnen op de zonzijde van je woning te sluiten of idealiter de zon geheel buiten de woning te houden door buiten het zonnescherm open te draaien. Indien het ’s nachts kouder wordt kan je de ramen openen en de warme lucht uit de woning naar buiten laten gaan.