Kleine tuin inrichten: zo doe je dat

0

De achtertuin van een gemiddelde rijtjeswoning is niet zo groot. Toch hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Als je weet waar je rekening mee moet houden, kun je er een heerlijke plek van maken. Hieronder staan een aantal handige tips om een kleine tuin mooi en praktisch in te richten. 

Maak van tevoren een tuinontwerp

Een goede voorbereiding is al het halve werk. Ga daarom niet zonder plan aan de slag, maar zet eerst al jouw wensen op een rij. Het handigste is om er een overzichtelijke plattegrond van te maken. Vind je dit lastig? Laat dan een tuinontwerp op maat maken door een professional. Een ervaren hovenier kan van iedere tuin iets moois maken – hoe groot of klein het ook is.

Accentueer de tuin op de juiste manier

Probeer een kleine tuin op de juiste manier te accentueren. Is het oppervlak heel lang en smal? Laat de terrastegels dan in de breedte leggen. Wil je juist dat de tuin veel dieper lijkt? Accentueer dan de lengte met een langwerpig tegel. Een andere optie is om te spelen met hoogteverschillen. Dit maakt de kleine tuin interessant en speels. 

Maak gebruik van de hoogte

Maak in een kleine achtertuin optimaal gebruik van de hoogte. Je kunt bijvoorbeeld een verticale moestuin maken, meer groen aanbrengen door klimplanten tegen de schutting te zetten of een statement maken door te kiezen voor extra hoge planten.

Wees niet bang om een statement te maken

Over statements gesproken: grote elementen werken erg goed in een kleine tuin. Het zorgt voor een rustig, stijlvol en overzichtelijk geheel. Kleine accessoires of allerlei kleine plantjes maken de achtertuin juist rommelig. En een chaotisch geheel oogt automatisch een stuk kleiner. 

Kies voor compacte tuinmeubelen

Let bij het aanschaffen van tuinmeubelen niet alleen op het formaat, maar ook op de vormgeving. De loungeset mag best opvallend zijn, zolang het ontwerp maar compact is. Koop bijvoorbeeld stoelen zonder armleuningen of een multifunctionele tuinbank die je kunt inklappen.

Zorg voor een mooi geheel 

Het belangrijkste is dat alle elementen in een kleine tuin een samenhangend geheel vormen. Kies van tevoren een duidelijke stijl en voer dit door in alle aspecten. Van de tegels, schutting en beplanting tot de tuinmeubelen. Als je er zelf niet uitkomt, kun je het beste een hoveniersbedrijf inschakelen. Dan ben je verzekerd van een prachtig resultaat! Onze tip: Kijk op de website van Grasengroenhoveniers. Zij maken sfeervolle en originele tuinontwerpen voor ieder budget.