Risico opslag hypotheek

0

Heeft u een woning en een hypotheek? Mogelijk betaalt u teveel rente!

De https://www.consumentenbond.nl/acties/rente-opslag consumentenbond, maar ook nieuwswebsites doen de doeken open over risico opslag. 

Wat is risico opslag?

Risico opslag is een opslag die de hypotheekverstrekker rekent voor het risico dat je de hypotheekschuld wel (helemaal) kunt terugbetalen. De bank rekent dan een opslag bovenop je hypotheekrente. Dus stel je basis rente is 4.5% en de opslag is 0,5 procent, dan bouwt dit op tot een totale rente van 5% – de rente die jij betaalt.   Stijgt je huis in waarde, dan wordt dat risico kleiner en kan de opslag omlaag.

Wat scheelt dit?

Het bedrag kan dat je hiervoor aan rente betaalt kan oplopen tot duizenden euro’s. Dit hangt af van je hypotheekbedrag en het risico opslag percentage.

Kan mijn risico opslag omlaag?

Als je huis meer waard geworden is, of je al een aardig deel van je hypotheek hebt afbetaald, dan zou je in aanmerking kunnen komen voor plaatsing in een lagere risicoklasse. En daarmee wordt je opslag en daarmee de hypotheekrente lager.

De afgelopen jaren zijn de woningprijzen behoorlijk in de lift geweest. Dit heb je wellicht gemerkt aan woningprijzen op b.v. Funda, maar ook aan je WOZ aanslag. DIt zijn goede momenten om je verdiepen in de rente opslag.

Of de risico-opslag direct omlaag kan, hangt af van de bank en van je eigen situatie. 

Bij hypotheken met NHG heeft de bank een lager risico, waardoor vaak geen opslag wordt berekend bovenop de basis rente. Heb je geen NHG? Dan heb jij mogelijk een risico opslag. 

Waarom wist ik dit niet?

Banken benaderen particulieren doorgaans  niet met de opmerking dat de opslag er af kan, omdat het geld in het laatje brengt. Dit wordt ook wel het piep-systeem genoemd. Er moet eerst iemand piepen, voordat men in actie komt. 

Hoe verder? 

Je bank of adviseur kan nagaan of je renteopslag betaalt en of deze omlaag kan. Let wel op dat daar kosten aan verbonden kunnen zitten. Een adviseur is vaak niet gratis. Zorg dat je daar van te voren helderheid over hebt. 
Vrijwel alle geldverstrekkers passen de renteopslag gratis voor je aan. Daar zitten in de meeste gevallen geen kosten aan verbonden. Je adviseur kan hier meer over vertellen.