Spouwmuurisolatie: wat zijn de mogelijkheden en kosten?

0

Het isoleren van je spouwmuur is een slimme investering. Het draagt bij aan een comfortabel huis en aan een lagere energierekening. Door warmteverlies via de buitenmuren te verminderen, blijft je huis aangenaam warm in de winter en koeler in de zomer. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden en kosten van spouwmuurisolatie. Zo krijg je een goed beeld van de materiaalopties en kun je gemakkelijker bepalen wat er bij jouw situatie past.

Spouwmuurisolatie met HR++ EPS parels

HR++ EPS parels zijn een populair isolatiemateriaal voor in spouwmuren. Deze parels zijn gemaakt van geëxpandeerde polystyreen (EPS), een vorm van piepschuim. De kleine korrels worden in de spouwmuur geblazen en vormen een goede isolatielaag die warmteverlies minimaliseert. Het voordeel van HR++ EPS parels is dat ze erg licht van gewicht zijn en geen vocht opnemen, waardoor ze voor vrijwel alle spouwmuren geschikt zijn. Ook kunnen ze door een kleine opening in de holle ruimte worden gespoten.

Spouwmuurisolatie met glaswol

Glaswol is een ander veelgebruikt materiaal voor spouwmuurisolatie. Het bestaat uit gerecyclede glasvezels die zijn samengeperst tot een deken of plaatvorm. Glaswol heeft uitstekende isolerende eigenschappen is en relatief voordelig in aanschaf. Het is eenvoudig te plaatsen en biedt naast thermische isolatie ook goede geluidsisolatie.

Spouwmuurisolatie met isolatieschuim

Isolatieschuim wordt ook wel purschuim genoemd. Het isolatiemateriaal wordt in vloeibare vorm in de spouwmuur gespoten. Het schuim expandeert vervolgens en vult zo alle kieren en gaten. Hierdoor ontstaat er een naadloze isolatielaag. De aanschaf- en installatiekosten liggen vaak iets hoger dan bij EPS parels of glaswol.

Kosten spouwmuurisolatie

De kosten voor spouwmuurisolatie kunnen erg variëren afhankelijk van het gekozen materiaal, het formaat en type woning en de bereikbaarheid van de spouwmuur. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €1000 en €3000. Als we een hoekwoning als voorbeeld nemen, zijn de kosten per isolatiemateriaal als volgt:

  • Spouwmuurisolatie met EPS parels: tussen de €2.000 en €2.400
  • Spouwmuurisolatie met glaswol: tussen de €2.150 en €2.500
  • Spouwmuurisolatie met isolatieschuim: tussen de €2.300 en €2.700

We raden je aan om een isolatiecheck te laten uitvoeren door een specialist en vervolgens een persoonlijke offerte aan te vragen. Baseer jouw keuze niet alleen op de kosten, maar ook op de kwaliteit van het materiaal en de mogelijkheden voor jouw woning. Een goed geïsoleerde spouwmuur is een investering die zichzelf op de lange termijn terug zal verdienen door lagere energiekosten. Het is hierbij wel belangrijk om de klus te laten uitvoeren door een ervaren specialist, omdat je dan verzekerd bent van een goede installatie en een duurzaam resultaat.