Tips om eenvoudig meer te besparen op de energierekening

0

Energiezuinig wonen wordt vaak geassocieerd met minder wooncomfort. Wonen in een (te) koude woning, weinig verlichting, et cetera. Niets is echter minder waar. Er zijn genoeg manieren waarop je kunt besparen op de energierekening zonder comfort in te leveren. Dat is ook nodig. In het afgelopen jaar zijn de energieprijzen voor veel mensen verdubbeld en in sommige gevallen zelfs verdriedubbeld. Er zijn mensen die een voorschot advies kregen van bijna duizend euro per maand. Soms zelfs meer dan de hypotheek of de huur. Dan kan je bijna niet anders dan er alles aan doen om hierop te besparen. Met behulp van de volgende tips moet dit zeker lukken.

Investeer in goede raambekleding

Het klinkt vaak een beetje tegenstrijdig. Toch moet je in veel gevallen om te kunnen besparen ook weer geld investeren. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de noodzaak voor goede raambekleding. Met shutters kun je bijvoorbeeld veel warmte in huis houden. Besef goed dat de warmte die je stookt in huis ook weer heel gemakkelijk de woning kan verlaten. Meestal door ramen en deuren. Wanneer de ramen niet goed zijn geïsoleerd en het tocht, kan dit zelfs nog veel sneller gaan. In dat geval heb je veel aan goede raambekleding zoals shutters.

Zet de verwarming één graad lager

Heb je een advies voor het voorschot van je energierekening gehad? En ben je hier erg van geschrokken? Bedenk dan ook goed dat dit advies is gebaseerd op je huidige energieverbruik. Je hoeft het advies dan ook niet over te nemen. Zeker niet als je veel gaat besparen. De kleine dingen kunnen hierbij al helpen. Bijvoorbeeld door de verwarming standaard één graad lager te zetten dan dat je in de voorgaande jaren hebt gedaan. De ideale binnentemperatuur ligt tussen de 18 en 21 graden. Als je de thermostaat op 18 graden zou houden, kan je hier veel geld mee besparen.

In de nachten kan de temperatuur in huis nog wat verder omlaag. Een goed geïsoleerd huis zal de warmte vasthouden. Zet de thermostaat maximaal op 15 graden. Ook niet lager. Zo duurt het minder lang voordat het huis ’s ochtends weer is opgewarmd. Wanneer het huis goed geïsoleerd is, zal de temperatuur meestal ook niet verder zakken dan 15 graden.

Vervang de lampen in huis

Welke lampen gebruik je nu in huis? Zijn dit nog steeds conventionele verlichting? Dan kan je al heel veel geld besparen door deze te vervangen voor led. Led verlichting bespaart maar liefst 85 procent ten opzichte van een traditionele lamp. Op die manier verbruik je dus maandelijks veel minder elektriciteit. Dit zal je dan ook duidelijk merken aan je afrekening. Bovendien gaan ledlampen veel langer mee. De ietwat duurdere aanschafprijs heb je er dus binnen enkele maanden al uit en vervolgens leveren ze alleen maar geld op.