Als je een woning inricht, is het wel belangrijk dat jij je er thuis gaat voelen. Ook sfeer is belangrijk en hoe creëer je dat beter dan door middel van licht? Er zijn zoveel soorten lampen te koop dat er altijd een lamp is die aan jouw wensen en behoeften voldoet. Maar, welke lampen zijn er allemaal en waar plaats je ze?
De verschillende soorten lampen
Aangezien we het over licht in huis hebben, bespreken we vier soorten lampen. In dit artikel houden we de tl-buis even achterwege, omdat die meestal in kantoorruimtes en gebouwen wordt gebruikt.
Gloeilamp
Dit is de bekendste lamp, maar is de laatste jaren niet meer in trek. Er is namelijk een duurzamer alternatief voor op de markt gekomen, maar die bespreken we zometeen. Deze soort lamp zet elektriciteit om in licht, door de gloeidraad die midden in de lamp zit. Die gloeidraad zorgt niet alleen voor licht, maar ook voor warmte. Dat kan een groot voordeel zijn van dit type lamp. Het grote nadeel is wel dat ze veel te veel energie gebruiken en daarnaast ook kort meegaan.
LED lamp
Deze lamp is eigenlijk de vervanger van de gloeilamp en is veel zuiniger dan elke andere lamp. Ze zijn niet alleen energiebesparend, maar gaan ook nog eens veel langer mee. Dit betekent dat ze ook nog eens milieuvriendelijk zijn. Een ander voordeel is dat ze veel meer licht produceren. Daarnaast zijn ze in veel gevallen dimbaar en in veel verschillende kleuren te verkrijgen. Natuurlijk hangen er ook aan de LED lamp nadelen. Een LED lamp is namelijk veel duurder in aanschaf en geven wit licht, waardoor je ze niet in elke ruimte kan plaatsen.
Spaarlamp
Deze lamp wordt vaak als tussenweg gekozen. De naam betekent niet dat ze duurzamer zijn, maar dat ze minder licht produceren. Daarnaast hebben ze ook even nodig om op te starten. Dit kunnen nadelen zijn. Eveneens als dat de spaarlamp niet in veel kleuren te koop is en veel meer energie verbruikt dan de LED lamp. De voordelen van de spaarlamp zijn bijvoorbeeld dat je ze door heel de woning kan gebruiken, omdat het een warm licht produceert. Daarnaast gaan ze langer mee dan een gloeilamp.
Halogeenlamp
Deze lamp heeft ook een gloeidraad in het midden en werkt hetzelfde als de klassieke gloeilamp. Het enige verschil is hoe de lampen zijn geproduceerd. Halogeenlampen kunnen gevuld zijn met gas, broom en jodium. In tegenstelling tot de gloeilamp, geeft deze lamp helderder licht en verbruikt deze minder energie. De nadelen van deze lamp zijn bijvoorbeeld de felheid. Je moet de halogeenlamp dus wel kunnen dimmen. Ze gaan ook minder lang mee dan een spaar- of LED lamp en de intensiteit van het licht neemt af gedurende het gebruik. Milieubewust zijn ze zeker niet en daarom verdwijnen ze net als gloeilampen uit de handel.
Waar plaats je de lamp
Nu je weet welke lampen er zijn, kun je beginnen met het inrichten. Ga je voor een stalamp of een plafondlamp? Het inrichten is natuurlijk aan jou. Hieronder geven wij nog tips, waar je deze lampen het beste kan plaatsen in huis.
Woonkamer/eetkamer
In deze kamers wil je jouw licht kunnen dimmen. Als je ’s ochtends wakker wordt wil je feller licht hebben, dan wanneer je ’s avonds gaat eten. Een LED lamp is in dit geval dan geschikt, omdat die dimbaar zijn.
Keuken
In de keuken kan een spaarlamp fijn zijn, omdat die warmlicht produceert. Ook LED verlichting is een optie, omdat je die kunt dimmen. Denk er wel aan dat wit licht misschien niet het fijnste licht is tijdens het koken.
Badkamer
Als je echt fel licht in de badkamer wil, zo’n lichtintensiteit, waardoor je echt wakker wordt. Dan is een halogeenlamp wellicht een optie. Denk er wel aan dat de intensiteit door gebruik ook kan afnemen. Een spaarlamp is ook geschikt voor de badkamer. Deze hebben tijd nodig om op te starten, maar dat heb jij wellicht ook in de vroege ochtend.
Slaapkamer
In de slaapkamer is een LED of spaarlamp de beste optie. Een LED lamp kun je dimmen en zijn in verschillende kleuren te verkrijgen. Een andere kleur is misschien wel te adviseren, omdat normale LED verlichting, wit licht produceert. Een spaarlamp daarentegen produceert weer heel warm licht. Het nadeel is wel dat het even kan duren voordat deze op zijn felste lichtintensiteit zit. Wellicht is dat ook wel een voordeel in de ochtend.