Vaste lasten verlagen

0

Het is altijd goed om te kijken of de maandlasten omlaag kunnen. Er zijn vaak besparingen mogelijk op diverse vlakken. Een van de doorgaans grootste uitgaven is de hypotheek. Betaalt u een hoge hypotheekrente? Rentemiddeling of het oversluiten kan de moeite waard zijn, m.n. indien u nog oudere hypotheek heeft met een hogere rente.

Oversluiten hypotheek

Ligt uw totale hypotheekbedrag onder de grens van € 294.000 en heeft u geen Nationale Hypotheek Garantie? Dan kunt u overwegen om de hypotheek over te sluiten naar een lening met NHG.
Dit kan rentevoordeel opleveren, waardoor de maandlasten dalen. Kijk naar de actuele regels rondom opnieuw afsluiten en bereken wel of het rentevoordeel opweegt tegen de extra kosten voor de notaris, taxateur en hypotheek adviseur.

Risicoklasse verlagen

Bij de lening van de bank betaal je rente. De hoogte van de rente is afhankelijk van het risico van de bank. Nu dehuizenprijzen enorm gestegen, is de kans groot dat de bank minder risico loopt.
Zijn er voor jou mogelijkheden om rente verlagen doordat je risico lager is door een hoge overwaarde? Informeer bij je adviseur.

Extra aflossenn hypotheek

De spaarrente is historisch laag en de plannen van het kabinet zijn om de aftrek af te bouwen.
Als je geld over hebt, dan kan het voordelig zijn om een deel van je hypotheek af te lossen.

Besparen

Op onze website vindt u blogposts. Hier delen we tips om te besparen. Wij geloven dat dit begint met financieel inzicht. Kijk goed naar uw persoonlijke situatie en zoek tips die voor u toepasbaar zijn.
We krijgen wel eens de vraag of het opvolgen van de uitgaven je ’te’ veel naar de centen laat kijken. Dat je bijvoorbeeld geen lekker broodje meer kan of mag eten, om geld te besparen.
Dit is niet de achterliggende gedachte. Bekijk voor jezelf wat de grote uitgave brokken zijn en trek je conclusies.
Indien bijvoorbeeld veel kosten gaan zitten in het eten van lunches op het werk, en je net zo goed thuis lekkere belegde broodjes kan maken voor 20% van de kosten, dan kan dit het overwegen waard zijn; je hoeft niet alles te minimaliseren.
De helft van de dagen zelf bereiden zou al aanzienlijk schelen en je levert niet in op kwaliteit.

De grootste kostenposten naast de hypotheek zijn energie en waterkosten. Lees ook de tips hierover op onze blog.