Verhuizen naar het buitenland

0

Droom jij er al jaren van om te verhuizen naar het buitenland? Misschien ben je op zoek naar een zonnige bestemming, of wil je juist de kou opzoeken. Het is natuurlijk een grote beslissing, daarom is het handig om zeker te zijn van het land dat je uitkiest. Daarnaast komen er een aantal administratieve zaken bij kijken en dien je de verhuizing zelf te regelen. Deze onderwerpen, en werken in het buitenland, komen aan bod in dit blog.

Land kiezen

Misschien weet je nog niet zeker welk land de beste keuze is voor jou. Als het gaat om warme landen is er veel keuze, in Europa kun je makkelijk verhuizen. Ga voor een eiland waarbij je omringd bent door bergen of kies een land aan de kust. Om een definitieve keuze te maken zul je meerdere landen moeten bezoeken om ze te vergelijken, soms voel je gewoon dat dit land voor jou geschikt is. Houd ook rekening met de prijzen, de gezondheidszorg, economie en de temperaturen. Denk bijvoorbeeld aan de maandelijkse kosten voor je woning, voedsel en overige kosten. Als je het prettig vindt om makkelijk naar je thuisland toe te kunnen is het handig om dicht bij te blijven, veel landen zijn tenslotte maar maximaal 4 uur vliegen. 

Administratief

Voor een verhuizing naar het buitenland zul je een aantal zaken op administratief gebied moeten regelen. Als je buiten Europa gaat wonen zul je bijvoorbeeld te maken hebben met je paspoort. Behoud je jouw Nederlandse paspoort, neem je een buitenlands paspoort of ga je voor beide? Daarnaast zul je moeten kijken wat er belastingtechnisch geregeld moet worden, als je een baan bij een Nederlandse werkgever hebt heb je bepaalde regels met betrekking tot de fiscus. Ook zul je je moeten inschrijven in het nieuwe land en bijvoorbeeld een nieuwe pinpas moeten aanvragen bij een regionale bank. 

Verhuizing

Bij een grote verhuizing is het handig om zo min mogelijk spullen mee te nemen. Je kunt een grofvuil container huren als je oude spullen wilt weggooien. Of begin op tijd met het brengen van oud meubilair naar de kringloopwinkel en het verkopen van meubilair in goede staat. Je kunt online ook een advertentie zetten dat je een verkoop doet, zodat mensen langs kunnen komen om alle spullen in je huis te kopen. Bedenk wat je allemaal wel en niet wil meenemen, het verzenden van grote artikelen naar het buitenland kost namelijk een hoop geld. Je kunt ook met de auto naar het land toe rijden om veel mee te nemen.

Werken

Om te verhuizen dien je natuurlijk wel een inkomen te hebben. Misschien spreek je de taal dat wordt gesproken in het land waar je gaat wonen, of kun je werken bij een internationaal bedrijf. Sommigen behouden hun Nederlandse baan omdat zij op afstand kunnen werken, dit is een goede optie als de koopkracht in Nederland hoger is. 

Conclusie

Een verhuizing kost flink wat tijd en geld, maar uiteindelijk is het een goede keuze als je er blij van wordt.