Vloerkleed onder de eettafel? Hier moet je op letten!

0

Denk je erover na om een vloerkleed onder je eettafel te leggen, maar twijfel je nog? Of weet je niet zo goed wat voor kleed mooi zal staan en waar je op moet letten? Wij helpen je op weg! 

Wel of geen vloerkleed onder de eettafel 

De vraag of je wel of geen vloerkleed onder de tafel ‘moet’ nemen is natuurlijk geheel aan jou. Hier is dan ook geen goed of fout antwoord op te geven. Toch kunnen we je wel op weg helpen. Zo is een vloerkleed onder de eettafel niet per se cruciaal wanneer de eettafel midden in de woonkamer staat, terwijl er bij de zithoek waarschijnlijk ook al een vloerkleed ligt. Is de eethoek wel een aparte hoek, die je graag in the picture wil zetten dan is een vloerkleed zéker een goed idee. 

Welke vorm moet het kleed hebben? 

Het beste kun je een vorm kiezen die correspondeert met je eettafel. Heb je een ronde eettafel, kies dan ook een rond vloerkleed. Heb je een rechthoekige eettafel, kies dan ook voor een vloerkleed in deze vorm. Ga je hierin mixen, dan raakt het geheel uitverhouding. Zeker wanneer je een vierkante tafel op een rechthoekig kleed zou zetten ligt de nadruk vooral op de lege zijkanten. Toch is er één uitzondering die het wel goed doet: een ovalen eettafel op een rechthoekig kleed staat juist weer prachtig! 

Welke maat kies je? 

Ook de maat van het vloerkleed is erg bepalend voor de uitstraling van het geheel. Een te groot vloerkleed kan je tafel ielig maken, en een te klein vloerkleed is eigenlijk net zo lelijk. Ga je een nieuwe vloerkleed kopen voor onder je eettafel? Zorg dan altijd dat je heel goed weet hoe groot de tafel is. Het mooiste en meest praktische – ook met oog op de stoelen die je onder de tafel moet kunnen schuiven – is een kleed dat aan alle kanten 50 tot 70 centimeter van de tafel uitsteekt. 

Tip: als je twijfelt of het formaat van het vloerkleed wel matcht met jouw eettafel kan het helpen om de afmetingen van het kleed af te plakken op de vloer onder de eettafel. Zo krijg je meteen een veel beter idee van het formaat en de verhouding ten opzichte van de tafel. 

Praktisch

Vergeet niet dat een vloerkleed onder je eettafel geen belemmering moet zijn. Niet in het dagelijks gebruik, maar ook niet in het onderhoud. Vooral rondom de eettafel kan er nog wel eens eten gemorst worden. Houd er dus rekening mee dat je een kleur en materiaalsoort kiest wat gemakkelijk schoon te maken en houden is. 

Kleuren en patronen

Tot slot is natuurlijk ook de kleurkeuze en het dessin ontzettend bepalend voor de uitstraling. Toch is dit voornamelijk afhankelijk van jouw smaak en de rest van je interieurstijl. Wil je dat de eethoek de eyecatcher van de ruimte wordt, kies dan voor een opvallende kleur of dessin. Mag het wat rustiger ogen of is de tafel zelf (of een ander object in diezelfde ruimte) al de eyecatcher van de kamer, kies dan voor een rustige, effen variant.