5 Duurzame opties die jouw woning verbeteren

0

Een huis richt je zo in dat het naar jouw smaak is, want je moet jezelf er tenslotte thuis voelen. Maar, er zijn altijd apparaten, die jouw leefomgeving kunnen verbeteren, waar je misschien niet eens aan had gedacht. In dit geval zijn het zelfs duurzame oplossingen, waardoor je ook nog eens een steentje bijdraagt aan het milieu of zelfs bespaart op kosten binnenshuis. Voor welk duurzaam apparaat ga jij?

  • Warmtepomp

Wist je dat wij in huis met de energie die we verbruiken jaarlijks zorgen voor dezelfde CO2 uitstoot als het verkeer op de weg en in de lucht? Beide categorieën veroorzaken per jaar 19% van de totale CO2 uitstoot, dat is dus enorm veel. En het mooiste is, dat we daar wat aan kunnen veranderen. Een warmtepomp is namelijk de oplossing die jij nodig hebt. Zo’n pomp is interessant voor het milieu, maar ook voor jouw maandelijkse uitgaven. Dit komt doordat een warmtepomp een heel groot deel van zijn energie uit de aarde, het water en de lucht haalt. Dit betekent dus als je zonnepanelen op het dak hebt liggen, dat een warmtepomp nog veel voordeliger is. Jouw woning wordt dan letterlijk door jouw eigen opgewekte energie verwarmt. Duurzamer kan bijna niet. Veel warmtepompen kunnen in de zomer ook dienen als airconditioning. Kijk hier of je aanspraak kunt maken op een subsidie. 

  • Quooker

‘De kraan die alles kan’ luidt de slogan van Quooker. En dat kun je heel letterlijk nemen. Er komt nog net geen kant en klare koffie uit de kraan, maar wel andere lekkere drankjes. Uit de Quooker tap je gemakkelijk koud, warm, bruisend en gekookt water. Nou komt er dus geen kant-en-klare koffie ut, maar het maakt het zetten van koffie wel makkelijker en duurzamer. Een waterkoker of sodastreamer heb je in ieder geval niet meer nodig, wat al elektriciteit bespaart. Daarnaast verbruik je nu nooit meer te veel water, wat je voorheen bij een waterkoker wel had. Een Quooker bewaart een groot gedeelte van het gekookt water in het reservoir, waardoor het water niet keer op keer verwarmt moet worden, ook dat scheelt in het energieverbruik.

  • Windmolen

Net zoals zonnepanelen, kun je met een windmolen ook de nodige duurzame energie opwekken. Er zijn windmolens voor particulieren, die gemakkelijk op jouw dak of in jouw tuin geplaatst kunnen worden, hier heb je wel een omgevingsvergunning voor nodig. Zo’n windmolen is het meest rendabel als hij wordt geplaatst waar veel wind aanwezig is. Op die manier kun je de meeste winst eruit halen voor het milieu. 

  • Waterontharder

Dit is echt een duurzaam product, wat je moet hebben geïnstalleerd in huis. Waar water is, is in principe kalk. Ook al wordt het water voor een groot deel al gezuiverd en onthard, geheel zacht water leveren is onmogelijk. Daarvoor zijn de waterontharders in het leven geroepen. Zo’n apparaat zorgt ervoor dat je zacht water, zonder kalk uit de kraan krijgt. Dat zorgt ervoor dat jouw huid bijvoorbeeld minder uitdroogt, wat een voordeel is voor mensen met bijvoorbeeld eczeem. Daarnaast heeft het ook een positieve werking op andere apparaten in huis. Doordat het water onthard is, gaat de vaatwasser bijvoorbeeld veel langer mee. Naast een Quooker is een waterontharder ook een echt musthave in huis. 

  • Verbruiksmeter

Zo’n meter zorgt natuurlijk niet direct voor besparing op de kosten, maar kan daar indirect weer wel voor zorgen. Met een verbruiksmeter krijg je namelijk inzicht in alle energie die je verbruikt in huis. Misschien kom je er zo achter dat jouw oude koelkast, beter vervangen kan worden. Nieuwere huishoudelijke apparaten, zijn meestal duurzamer en energiezuiniger. Het is in ieder geval de moeite waard om het uit te zoeken en zo’n meter maakt dat mogelijk. Wil je gelijk beginnen met het besparen van energie? Douche dan bijvoorbeeld een minuut korter. Weten waarom? Je leest het hier.