Sparen of investeren, bijvoorbeeld in zonnepanelen?

0

Twijfel je om een deel van je geld te investeren of het op de bank te laten? Onderstaand wat feiten op een rijtje.

Sparen
Het voordeel van sparen is dat je een veilige keuze maakt. Je geld staat ‘droog’ en je loopt geen negatief rendement op. Toch bestaat de kans dat je geld minder waard wordt door inflatie dan de rente die je over je spaargeld krijg. Inflatie betekent dat je geld minder waard wordt. Waardoor je elk jaar voor hetzelfde bedrag steeds minder kunt kopen. Dit geldt ook voor het saldo op je spaarrekening. De spaarrente die je ontvangt, compenseert vaak de inflatie, maar dit is niet altijd dekkend.

Beleggen en handelen
Bij beleggen weet je van tevoren niet of je winst of verlies gaat maken. Er zijn diverse soorten beleggingen. Doorgaans kan gesteld worden dat laag risico staat voor een potentieel laag rendement. Hoog risico staat zoals je kan raden voor een potentieel hoog rendement. Het is van belang je goed te verdiepen in de beleggingswereld zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Er zijn veel mogelijkheden, oa:

Aandelen
Obligaties
Liquiditeiten
Beleggingsfondsen
Vastgoed
Cryptocurrencies
ForexInvesteren in energiemaatregelen
Zonnepanelen
Zonnepanelen helpen je de kosten van elektriciteit te verlagen. In tegenstelling tot 10 jaar terug waar het wel 10-12 jaar duurde voor je je installatie had terugverdiend, ligt de terugverdientijd van zonnepanelen momenteel op 5-8 jaar. Een voorbeeld:
Je laat 10 zonnepanelen op je dak installeren. Kosten hiervoor bedragen inclusief montage c.a. €3500.
Een paneel levert 300 Wattpiek (Wp) per paneel op. Indien je panelen op een gunstige hoek liggen (zuid), valt een rendement van wel 80 procent te halen. Laten we dus zeggen dat de panelen per jaar c.a. 2400 kWh opleveren.
Uitgaand van een energieprijs van €0,19 per kWh is dat een jaarlijkse besparing van ruim €450.
De installatie van de panelen verdient zich in dit geval binnen 8 jaar terug. Daarnaast gelden er vaak subsidies en/of BTW-retour acties, die het extra aantrekkelijker maken. Je krijgt dan van de gemeente of staat een bedrag retour voor het nemen van energiemaatregelen. Dit zorgt er afhankelijk van de regeling voor dat de terugverdientijd tot wel 6 jaar kan worden teruggebracht. Als de elektriciteitsprijs gaat stijgen, zal het terugverdienen nog sneller gaan. Momenteel daalt de prijs echter.

Let wel op dat er meer bij komt kijken dan alleen de investering. Een en ander is afhankelijk van:
– Aanschafkosten zonnepanelen, modernere platen met hogere Wp zijn duurder, maar je bent minder platen nodig om een bepaald Wp doel te behalen
– Installatiekosten, w.o. frame, aanleggen bekabeling, installeren omvormers en evt. aanpassen van de meterkast
– Energieprijs van uw energieleverancier
– Subsidie zonnepanelen
– BTW zonnepanelen terugvragen
– Vervangings- of revisiekosten van de omvormer (na 10-15 jaar)

Klik op deze link als je meer wilt weten over snel besparen in jouw woning.