Woonlasten berekenen huren

0

Bereken met de huurkosten calculator of je met jouw/jullie inkomen de woning kunnen betalen die op jullie oog is gevallen. Daarna ziet u of de huurprijs van een woning bij uw inkomen past.

Voordelen van huren
Huren heeft veel voordelen. Onderhoudskosten zijn laag omdat ze vaak bij de huurprijs in zitten. Zo komt u niet voor ongewenste verbouwingskosten te staan. Daarnaast bent u vaak flexibel qua opzegtermijn als u overweegt ergens anders te gaan wonen. U hoeft niet te wachten, in tegenstelling tot een koopwoning waar u in mindere tijden meerdere jaren op verkoop kunt wachten. Afhankelijk van uw inkomen heeft u recht op een huursubsidie.

Nadelen van huren
Huren heeft ook nadelen. Omdat de woning door aanbieder vermarkt wordt, mag u minimale aanpassingen doen om uw woning volledig naar uw eigen wens aan te passen. Indien u wel aanpassingen doet, krijgt u deze investering later vaak niet terug. Daarnaast is vrijwel ieder jaar een huurverhoging te verwachten. Ook is het aanbod soms beperkt en sluit het niet altijd aan bij uw wensen.

Kopen kan een vermogensopbouw zijn en positief werken. Dit is echter sterk afhankelijk van de markt. Kopen kan ook een risico zijn wanneer de huizenprijzen dalen net nadat u deze heeft aangeschaft. Uw huis komt dan ‘onder water te staan’.

Komen tot beslissing: kopen of huren
Indien u de voordelen en nadelen goed heeft afgewogen. Stel u zelf dan nog de volgende vragen:

  • Hoe lang wil ik wonen in de woning/locatie die ik op het oog heb. Is dit lang? Dan geniet een koopwoning vaak de voorkeur
  • Hoe zeker bent u van uw inkomen?
  • Komt u in aanmerking voor een sociale huurwoning?