Het nut van energielabels elektrische apparatuur
Energielabels zijn niet op de wereld gekomen zonder reden, maar om het ons makkelijker te maken een energiezuinige keuze te maken. Woonbegroting adviseert te letten op het energielabel bij aanschaf van elektronische apparatuur.
Hoe je een energielabel leest, en waar je verder op moet letten, lees je hier onder.
Een energielabel geeft informatie over het energieverbruik van een elektrisch apparaat. Bij apparaten die water gebruiken, bijvoorbeeld wasmachines of vaatwassers, staat op het energielabel doorgaans ook informatie over het watergebruik.
Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G aan hoe zuinig een apparaat is. Hierbij is A is het meest zuinig, G het minst zuinig. Sommige apparaten kunnen ook A++ of A+++ krijgen. Bij wasmachines betekenen de extra plussen dat het apparaat zeer zuinig omgaat met water.
De +(++) categorieën zijn er later bij gekomen, omdat door de jaren heen de apparatuur zuiniger is geworden. Een apparaat dat 5 jaar terug zuinig was met een verbruik van 50 watt en hiervoor een A label kreeg, kan nu misschien wel met 30 watt uit de voeten.
Hoe kan je besparen door rekening te houden met energie labels?
Hoeveel jij kunt besparen hangt af van je huidige stroomverbruik. De verschillen daarin zijn enorm. Het ene huishouden verbruikt 1.500 kWh per jaar, de ander verbruikt 6.000 kWh per jaar.
Het loont niet om goed functionerende apparatuur te vervangen voor nieuwe apparatuur met een beter label. Maar bij een nieuwe aanschaf is het letten op het label de moeite waard. Een voorbeeld: Een 42 inch led-lcd-televisie met energielabel A+ gebruikt 75 kWh aan stroom per jaar. Dat kost jaarlijks +-15 euro. Een vergelijkbare TV met energielabel B heeft 140 kWh aan stroom nodig voor hetzelfde aantal branduren, dat is bijna twee keer zoveel.
Andere grote gebruikers waar de vergelijking van energielabel interessant is zijn de:
Koelkast
Droger
Losse vriezer
Verlichting
Computer met randapparatuur
Televisie met randapparatuur
CV-ketel
Vaatwasser