Stappenplan beleggen

0

De spaarrentes worden jaar op jaar lager. Toch wordt het levensonderhoud duurder door inflatie. Gemiddeld in 2019 was de inflatie 2.6%. Voor de euro’s die je op de bank hebt staan, krijg je dus steeds minder. Als je je geld voor een ruime tijd niet nodig bent, is beleggen een optie om een hoger rendement te halen. Maar waar te beginnen?

Is beleggen iets voor jou?

Beleggen doe je in de basis met geld dat je kunt missen. Het liefst voor een lange periode. Lange periode als in meerdere jaren. Weet je dit niet zeker? Je kunt ook andere wegen inslaan om bijvoorbeeld je maandelijkse kosten laag te houden, door bijvoorbeeld het aflossen op je hypotheek. Dit is een veilige optie. Aan beleggen zitten altijd risico’s verbonden. Je aandelen kunnen minder waard worden. In slechte periodes dit zo een halvering van je vermogen betekenen. Die, mogelijk, na jaren weer opkrabbelt. Als je het geld in tijden van slechte rendementen nodig bent, zul je verlies moeten nemen. Als je het geld niet nodig bent, kun je wachten op betere tijden. Als je ’s nachts wakker ligt van dalende beurskoersen, dan is beleggen waarschijnlijk niets voor jou.   

Hoe te beleggen?

Er zijn een paar mogelijkheden om te beleggen:

  • zelf zonder advies
  • zelf beleggen met advies van deskundige
  • beleggingen laten beheren.
    Hierbij maakt het uit wat jouw ervaring en kennis is, de producten waarin je wilt beleggen en hoeveel risico je wilt nemen. Beleggen met advies of vermogensbeheer is vaak duurder dan zelf beleggen. 

Wat is je risicoprofiel?

Een risicoprofiel geeft aan in hoeverre je moet accepteren dat de waarde van je beleggingen snel kan stijgen en dalen. Als je belegt met weinig risico betekent dat over het algemeen een lager rendement. Als je een hoog rendement wil, accepteer je een hoger risico.

Beginnen met beleggen

Let voordat je begint op de kosten van de aanbieder. Die gaan van je rendement af.De kosten voor beleggen bestaan uit:

  • Servicekosten: meestal betaal je een percentage over de waarde van je beleggingen. Zijn de servicekosten bijvoorbeeld 0,2% en beleg je met €1.000 dan betaal je jaarlijks €2.
  • Transactiekosten: deze kosten betaal je per beleggingsorder bij het uitvoeren van de transactie. Dit is vaak een vast bedrag en/of een percentage.
  • Koop je beleggingsfondsen, dan zijn er ook nog kosten die zijn verwerkt in de koers van het fonds.

Kijk goed welke kosten jouw beoogde aanbieder rekent.

Hoe rendeert beleggen?

Je kunt aandelen kopen tegen een lagere koers, en verkopen als de aandelen zijn toegenomen in de waarde. Een andere manier is dividend.

Dividend is een uitbetaling van een deel van winst aan de aandeelhouders en dus een andere manier waarop je winst kunt behalen dan met het vasthouden van aandelen. 

Let op dat niet ieder bedrijf/aandeel dividend uitkeert. Bedrijven kondigen normaal gesproken of en wanneer dividend wordt uitgekeerd. Dit is ook terug te vinden bij online aanbieders. Veel grotere bedrijven waarbij de koers ieder jaar flink stijgt, zien geen reden om dividend uit te keren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven als Apple en Google. 
Ook vraagt het ECB ten tijde van coronacrisis (d.d. 31/3/2020), om dividend niet uit te keren maar vast te houden.

Aanbieders

DeGiro goed bekend als je zelf aandelen of ETFs wilt aankopen. Een andere optie is FitVermogen (beheerd door Nationale Nederlanden). Deze laatstgenoemde partij is tevens uitgekozen door de Consumentenbond omwille van de lage tarieven.

Nogmaals, voordat je begint: let op de risico’s!

Wil je meer details weten over beleggen? Laat het ons weten via de mail en wie weet schrijven wij een verdiepende post!