Financieel onafhankelijk worden

0

Financieel onafhankelijk worden: wie droomt er niet van? Het hoeft echter niet bij dromen te blijven. Het is voor iedereen mogelijk om financieel onafhankelijk te worden, ongeacht de hoogte van je inkomsten. Het enige wat je nodig hebt is de juiste kennis om financiële onafhankelijkheid te bereiken en deze kennis consequent toepassen.

Financieel onafhankelijk worden: wat is het?

We spreken over financiële onafhankelijkheid wanneer je niet langer meer hoeft te werken voor je inkomsten. Je bent dus niet langer meer afhankelijk van een baan om rond te kunnen komen en kunt ongestoord genieten van je vrije tijd nog ver voor de voor jou geldende pensioendatum. Lijkt je dit te mooi om waar te zijn? Met de juiste tools kan iedereen financieel onafhankelijk worden.

Hoe word je financieel onafhankelijk?

Het geheim zit hem niet in jouw inkomen, maar in het percentage van je inkomen dat je maandelijks opzij kunt zetten. Je laat dit geld niet ergens op een spaarrekening staan die tegenwoordig vrijwel geen rendement meer oplevert, maar investeert dit bedrag waardoor het vanzelf meer waard wordt. Het geld werkt dus eigenlijk voor jou, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen.

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

De hoogte van je inkomen is niet van belang voor de bereikbaarheid van financiële onafhankelijkheid. Iemand die nu leeft van een inkomen van 30.000 euro per jaar heeft immers minder geld nodig om financieel onafhankelijk te worden dan iemand die 60.000 euro per jaar verdient en leeft naar dat inkomen. Om financieel onafhankelijk te worden is slechts één ding belangrijk: het percentage van je inkomen dat je per jaar kunt missen. Dit wordt ook wel savings rate genoemd.

Een rekenvoorbeeld

Stel dat je 40.000 euro per jaar verdient en je leeft volledig naar jouw inkomen. Je koopt een huis met een maximale hypotheek, jij en je partner hebben allebei een auto en je eet regelmatig buiten de deur. Als gevolg van jouw levensstijl houd je niets over om opzij te zetten. Na dertig jaar ben je dus nog steeds afhankelijk van jouw salaris om jouw levensstijl te bekostigen.

Stel je nu eens voor dat je met hetzelfde inkomen andere keuzes maakt. Je kiest er bewust voor om kleiner te wonen in de buurt van je werk en je doet jouw auto de deur uit. Op die manier bespaar je een enorm bedrag op de vaste lasten. Als je deze besparing consequent investeert tegen een rendement van 4% ben jij zeker tien jaar voor jouw pensioenleeftijd financieel onafhankelijk. Dat betekent dat je tien kostbare vrije jaren verdient en dat enkel door de juiste financiële keuzes te maken.

Hoe laat je het geld voor je werken?

Zoals gezegd leveren spaarrekeningen bijna geen rendement meer op, dus is het verstandiger om te kiezen voor een beleggingsfonds of aandelen. Om de risico’s te beperken kun je het best kiezen voor een targetfonds. Een dergelijk fonds gaat naarmate de uitkeringsdatum in zicht komt, steeds defensiever beleggen zodat de kans dat je veel geld verliest kleiner is. Een andere mogelijkheid om je geld te investeren is het aankopen van vastgoed. Let wel dat zowel beleggen als investeren in vastgoed risico’s met zich meebrengt.

Hoeveel geld heb je nodig?

Om te bepalen hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden, kijk je naar je vaste lasten. Met de woonbegroting tool kun je eenvoudig zien hoeveel geld je maandelijks kwijt bent en dit vertalen naar een jaarbedrag. Om financieel onafhankelijk te worden heb je minstens dit bedrag x 25 nodig. Stel dat je maandelijks 995 euro kwijt bent aan vaste lasten, dan is dat 11.940 euro per jaar. Je hebt dan minimaal bijna 3 ton nodig voor financiële onafhankelijkheid.

Hoeveel geld houd jij over?

De meeste mensen hebben een kleine buffer opgebouwd om de kosten van kapotte apparaten en dergelijke op te kunnen vangen. Als jij een goede buffer hebt, kun je gaan kijken hoeveel geld je opzij kunt zetten om financieel onafhankelijk te worden. Over het algemeen kom je met 10% van je inkomen al een heel eind. In het ideale geval zet je maandelijks 15-20% van je inkomen opzij om binnen een relatief korte termijn financiële onafhankelijkheid te bereiken.

Meer geld opzij zetten

Er zijn twee manieren om maandelijks meer geld opzij te zetten. De eerste is het vergroten van je inkomen. Wanneer je meer geld verdient, maar blijft leven volgens dezelfde standaard, houd je meer geld over. De tweede manier is besparen op je uitgaven. Door zoals in het voorbeeld te kiezen voor één in plaats van twee auto’s of een kleiner huis (met een lagere hypotheek), houd je meer geld over dat je kunt investeren in je financiële onafhankelijkheid. Door te zorgen voor meer inkomsten én een besparing op de uitgaven, werk je optimaal aan jouw financiële onafhankelijkheid.

Dit klinkt onmogelijk, hoe beginnen?

Sommige mensen sparen niet, omdat zij denken dit niet te kunnen. Zij houden eenvoudigweg niets over aan het einde van de maand. Wil jij ook (meer) geld opzij zetten dan je op dit moment kunt? Met het woonbegroting huishoudboekje kun je eenvoudig jouw inkomsten en uitgaven bijhouden. Wij zijn van mening dat financieel inzicht de basis is om te bezuinigen en om stappen te maken richting financiële onafhankelijkheid. Zijn er luxeproducten zoals abonnementen, energiecontracten of contributies waar je op kunt besparen? Met het woonbegroting huishoudboekje zie je in een oogopslag hoeveel geld je maandelijks je maandelijks uitgeeft aan vaste en de variabele lasten. Door kleine potentiële besparingen te herkennen en aan te pakken in je uitgaven patroon houd je meer over en schep je een basis om geld voor jou te laten werken! Als je de juiste mindset hebt kan ook jij financieel onafhankelijk worden!

Ons woonbegroting huishoudboekje om inkomsten en uitgaven bij te houden kun je aanschaffen voor slechts 5,95 euro! (eenmalig)