Hoe creëer je meer wooncomfort in de tuin?

0

In de zomermaanden wil je natuurlijk van je tuin genieten. Het is dan het ideale weer om buiten te zitten en een paar zonnestralen mee te pakken. Als je tuin gevuld is met bloemen en planten wordt die door de zon vaak nog mooier gemaakt. Maar, wat is het eigenlijk onzin om alleen in de zomer van de tuin te genieten. Het klimaat verandert en de winters zijn lang niet meer zo koud als dat we ooit gewend waren. Of te wel: ook met mindere dagen willen wij lekker in de tuin kunnen zitten, maar hoe kun je daar nou voor zorgen, zonder dat je nat regent of kou lijdt? Wij geven advies! 

Terrasoverkapping

Een terrasoverkapping kan worden gezien als een verlengstuk van je woonkamer. Onder een overkapping zit je namelijk beschut en kun je heerlijk relaxen na een drukke dag. Er wordt dan ook automatisch meer wooncomfort gecreëerd als je zo’n overkapping aanschaft voor je tuin. Je kunt ze samenstellen en uitbreiden op jouw manier. 

Zo heb je bijvoorbeeld terrasoverkapping van hout en van aluminium. Waar je voor kiest is een kwestie van smaak. Denk er wel aan dat een standaard-terrasoverkapping van aluminium altijd duurzamer is dan eentje van hout. Hout werkt altijd als het in aanraking komt met vocht. Dit betekent dat hout kan krimpen of zwellen bij regen. Ook kan hout gemakkelijk samentrekken of scheuren. Dat is bijvoorbeeld een nadeel als je met hout gaat werken. Bovendien heeft het natuurlijk veel onderhoud nodig, voornamelijk ook als je de kleur van het hout wil behouden. En wat dacht je van splinters? Niet echt handig als je kinderen hebt rondlopen en wellicht ook niet handig als je de overkapping uit wil breiden, we zullen verder in het artikel uitleggen waarom. 

Aluminium gaat veel langer mee dan hout en is daarom ook een veel duurzamere oplossing. Je hebt er weinig onderhoud aan, het kan niet splinteren, verandert niet van vorm en verkleurt als het goed is ook minder snel dan hout. Welke overkapping je ook gaat plaatsen, doe eerst altijd even een omgevingscheck!  

Glazen schuifdeuren

Een terrasoverkapping is af te maken met glazen schuifdeuren. Je kunt deze bijvoorbeeld rondom de overkapping plaatsen als deze vrijstaand is. Of je plaatst ze alleen aan de voorkant. Je kunt er in principe alle kanten mee op. Het voordeel van de glazen schuifdeuren is dat je in de winter nog steeds buiten kan genieten van een kopje koffie, mits je heel de overkapping dichtmaakt. Als het goed is worden er tochtstrips bij de deuren geleverd, waardoor je ook op de koudere dagen er warmpjes bij kunt zitten. Een glazen schuifwand is ideaal om de kou buiten te houden. Zorg er dan wel voor dat je aan alle open kanten glazen schuifdeuren laat plaatsen of kies bijvoorbeeld voor zijwanden om de overkapping dicht te maken.

Zijwanden

We hebben net gelezen dat je een overkapping dicht kan maken met glazen schuifdeuren. Als de overkapping vrijstaand is of maar tegen een muur wordt geplaatst, is het plaatsen van schuifdeuren natuurlijk ideaal. Je houdt meteen de kou binnen en doordat je het niet écht dicht maakt, behoud je wel het ruimtelijke gevoel. Maar, als jouw overkapping tussen muren in wordt gebouwd, hebben glazen schuifdeuren aan de zijkanten natuurlijk geen zin. Je kunt dan eerder kiezen voor een zijwand in combinatie met een zijspie van polycarbonaat. Een zijspie zie je eigenlijk alleen maar in aluminium overkappingen, omdat hiervan het dak naar beneden afloopt. Dit heeft alles te maken met de water afvoering. Als een overkapping een plat dak heeft, blijft het water in de goot staan waardoor je veel meer kans hebt op lekkages. Een overkapping is in de meeste gevallen dan ook hoger bij de deur, mits deze aan huis is bevestigd. Doordat je een hoogteverschil hebt, kun je dat opvullen met een zijspie. Deze kun je dan bijvoorbeeld op de schutting laten monteren, om de overkapping dicht te maken. Daarnaast is een zijspie ook handig om de deuren op een en dezelfde hoogte te krijgen met bijvoorbeeld de deuren aan de voorkant. 

Een overkapping kun je dus helemaal samenstellen zoals jij zelf wil. Heb je nog hulp nodig bij de inrichting ervan? Bekijk dan eens deze tips.