Met deze tips maak je een begroting voor jouw droomtuin

0

Heb je een woning met een tuin gekocht of gehuurd? Dan is het een gaaf project om je droomtuin aan te leggen. Begrotingen kun je zowel voor de verbouwing van je woning, als de aanleg van de tuin maken. Je dient op een aantal belangrijke zaken te letten als je jouw droomtuin wil gaan ontwerpen. Op deze pagina lees je op welke manier je de tuin het beste kunt indelen. Daarnaast krijg je tips over welke planten het beste in je tuin staan. Als laatste lees je meer informatie over het ontwerpen van je eigen droomtuin. Voor je het weet kun je ieder seizoen van een prachtige en zelf ontworpen tuin genieten!

Begin bij de indeling van je droomtuin

Je weet precies welke afmetingen je tuin heeft. Hierdoor kun je makkelijk kijken waar je bijvoorbeeld een zithoek, gazon of een border wil plaatsen. Om je droomtuin te creëren, zou je een deskundige kunnen vragen om de tuin voor je te ontwerpen. In de praktijk kost dit veel meer geld dan wanneer je zelf het ontwerp aanlevert bij de hovenier. Dit bespaart je direct geld. Teken je ideeën voor de tuin uit op papier. Online zijn een aantal gratis te gebruiken programma’s terug te vinden, die van je tekening een 3D schets kunnen maken. Zo zie je nog beter hoe de indeling van de tuin gaat worden.

Zorg dat je altijd rekening houdt met de ligging van de tuin, om te bepalen welke plakken het meeste zon pakken. Hier kun je dan een zit- of eethoek van maken. Het zou zonde zijn als je een relaxplek maakt die het grootste gedeelte van de dag in de schaduw staat.

Welke planten wil je in je tuin hebben?

Wanneer je weet hoe de indeling van de tuin eruit komt te zien, is het tijd om te kiezen welke beplanting je het liefste in je tuin wil zien. Het is een leuk idee om bijvoorbeeld voor een thema in je tuin te kiezen. Heeft je interieur een bepaalde stijl? Dan kun je proberen om je woonstijl naar de tuin door te trekken. Houd je van de moderne stijl, dan kun je veel geometrische vormen in de tuin terug laten komen. Ben je op zoek naar een natuurlijke sfeer in de tuin? Dan kun je in plaats van een schutting een haagplant gebruiken. Online kun je een mooie taxus bestellen. Dit type haag heeft een goede dichtheid, waardoor het voor de nodige privacy zorgt in je tuin.

Verder heeft iedereen wel een aantal favoriete planten. Kies vooral uit wat jij mooi vindt. Het is een goed idee om ook een aantal winterharde en groenblijvers te plaatsen. Planten die het hele jaar door groen blijven, zorgen voor meer leven en kleur in je tuin gedurende de herfst en de winter. Voorbeelden hiervan zijn een laurier, olijfboom, cipres, mahoniestruik, sneeuwbal en bergthee.

De voordelen van een fijne tuin

Weet je precies hoe jij je tuin eruit wil laten zien? Dan weet je ook hoeveel het gaat kosten om je droomtuin te realiseren. Je kunt de kosten voor de planten, bouwmaterialen, het gazon en de potgrond allemaal bij elkaar in een Excel bestandje zetten. Probeer zo gedetailleerd mogelijk te bekijken op welke kosten je uitkomt en, of dit binnen je budget past. Wanneer jij je tuin in één keer goed onder handen neemt, kun je jaren van het eindresultaat blijven genieten. Een duurzame tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hoe leuk is het om de tuin in te zetten tijdens feestdagen, verjaardagen en gezellige etentjes met familie en vrienden? Als je tuin er prachtig uitziet, hoef je geen andere feestlocatie te huren met mooi weer.