Huishoudboekje in Excel

0

Grip op uw inkomsten en uitgaven, dat is ook waar u over leest op onze homepage en waar wij op inspelen. Wij willen graag in deze blogpost uitgebreidere toelichting geven waarom het ook voor u belangrijk is.

Excel Huishoudboekje

Een huishoudboekje geeft overzicht in je inkomsten en uitgaven. Op een makkelijke manier zie je hoeveel je maandelijks ontvangt en wat jouw belangrijkste kostenposten zijn. Dit overzicht is per huishouden verschillend. Zo zijn er gezinnen met kinderen, zonder kinderen en alleenstaanden, vice versa.

Waarom Woonbegroting?

Zeker twee op de vijf Nederlanders worstelt met de financiële administratie, blijkt uit een rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud. De helft van deze groep verliest het overzicht omdat de betalingen steeds vaker geautomatiseerd zijn: automatische incasso’s en iDeal betalingen. Hierdoor worden de kosten snel vergeten. De afschrijvingen volgen wel maar we focussen ons niet op de afschrijvingen. Wij willen u adviseren ons huishoudboekje (Excel) te gebruiken en invulling hieraan te geven middels uw inkomsten en uitgaven. Daarna kunt u uzelf de volgende vragen te stellen:

  • Herkent u alle transacties of zitten er transacties tussen van oude contributies die al stopgezet hadden moeten worden?
  • Hoe lang ben ik al klant bij mijn verzekeringen, telecomaanbieders en energieleveranciers? kan dit niet goedkoper? Zie hiervoor ook onze vergelijkers (rechtsboven in het menu).
  • Zijn mijn uitgaven normaal? Bijvoorbeeld:

Mogelijk denkt u: waarom biedt Woonbegroting een Excel huishoudboekje aan? Dit heeft voor ons een reden. U hoort wellicht moderne kreten als ‘kosten bijhouden in de Cloud’ of in een app. Wij gaan hier bewust niet in mee. In de cloud betekent dat het niet op uw computer staat opgeslagen, maar op een externe server die te bereiken is via internet. In het nieuws is te lezen dat er soms wordt ingebroken op cloud servers. Wij vinden dat inkomens-gevoelige informatie niet in handen mag vallen van kwaadwillenden en achten de kans kleiner als deze data lokaal wordt opgeslagen.

Bij het aankopen van een licentie van het Woonbegroting Huishoudboekje koopt u dus een lokale Excel kopie, die alleen voor u toegankelijk is.

Is het gebruik van de Woonbegroting huishoudboekje ingewikkeld?

Van senioren krijgen we wel eens de vraag of het Woonbegroting huishoudboekje te gebruiken is door iemand die digitaal niet heel vaardig is. Het Excel overzicht is eenvoudig in gebruik. U dient echter wel zeker te zijn dat u Microsoft Office of OpenOffice op uw computer heeft staan om het huishoudboekje te kunnen gebruiken.

Uiteraard moet u ook bij uw transactie gegevens van de bank kunnen komen, om te kijken wat uw inkomsten en uitgavenpatroon is. Want deze dient u in te geven in het huishoudboekje. Doorgaans biedt iedere bank internetbankieren aan.