Samenwonen, wie betaalt wat?

0

Heb je plannen om te gaan samenwonen? Dan moet je waarschijnlijk ook een deel van de geldzaken samen regelen.
Sommige kosten zijn makkelijk te delen. Om te beginnen kan je je kosten opdelen in een paar pilaren:

# Vaste kosten
# Huishoudelijke kosten
# Reserveringen gezamenlijk
# Persoonlijke uitgaven

Verdelingen
Gezien je met zijn tweeën woont, is het handig om een gezamenlijke rekening te openen. Hier kan je op verschillende manieren mee omgaan.

1. Ieder de helft
Tel alle niet persoonlijke uitgaven op en deel deze uitgaven door twee. Je betaalt beide een evenredig deel. Als een van de twee personen een stuk minder verdient om de helft te kunnen bijdragen, is dit niet een eerlijke optie. Bedenk ook dat je nog wat moet overhouden voor je persoonlijke uitgaven.

2. Naar ratio
Stel, jij verdient 2000 euro en je partner 1000 euro per maand. Totaal komt er 3000 euro per maand binnen. Dan betaal jij 2/3e van de kosten die jullie maken en je partner 1/3 deel.

3. Het zelfde overhouden
Tel beide inkomens bij elkaar op. Neem hiervoor de netto inkomsten. Trek het totaalbedrag van alle gezamenlijke uitgaven van het totaalbedrag af. Het bedrag dat overblijft is het resterende budget. Deel dit resterende budget door twee.
Neem vervolgens het inkomen van de persoon die het minst verdient. Trek hiervan het ‘resterende budget’ vanaf. Het bedrag dat je overhoudt, moet diegene bijdragen aan de gezamenlijke uitgaven. Degene met het hoogste inkomen betaalt de rest van de gezamenlijke uitgaven.

4. Vaste bijdrage
Wanneer je partner bij je intrekt, kan je afspraken maken over een maandelijkse bijdrage. Eigenlijk komt dit neer op kostgeld. Deze optie wordt vaak gekozen wanneer een van de twee personen hoge lasten heeft waardoor een verdeling niet redelijk is. Met een vaste bijdrage kan je ook beginnen als je net gaat samenwonen.