Verminder financiële stress

0

Stress om geldzaken kan je onzeker, onrustig en woedend maken. Komt dit doordat je met schulden zit? Of zijn financiën niet voor jou weggelegd? Lees dit artikel voor een aantal praktische tips.

Wat veroorzaakt financiële stress?
Financiële stress wordt doorgaans geassocieerd met het hebben van geldproblemen. Schulden, een scheiding of verlies van een baan ligt hier vaak aan ten grondslag. Uit onderzoek van Platform Wijzer in Geldzaken is gebleken dat niet alleen het hebben van schulden, maar ook de onzekerheid van de financiële situatie een veroorzaker van stress is. Van mensen wordt steeds meer verwacht op gebied van persoonlijke geldzaken. 1 op de 5 Nederlanders is zich niet bewust van de financiële situatie waarin ze zich verkeren.

Zorg voor jezelf. Fysiek en mentaal
Je zorgen maken over financiën zorgt een grote fysieke maar ook mentale belasting. Dit kan ook leiden tot gezondheidsklachten. Zo kun je last krijgen van hoofdpijn, hartkloppingen, hoge bloeddruk. Ook slechte slaap en angstaanvallen komen voor. Probeer gezond te blijven eten en beweeg. Dit verandert je situatie niet maar verzet de zinnen.

Blijf op de hoogte van financiële mogelijkheden
Regelgevingen veranderen. Weet wat er speelt op gebied van AOW, WW, de woningmarkt, pensioenen, belastingen en tegemoetkomingen/bijslagen. 

Zet je inkomsten en uitgaven op een rij
Maak tijd vrij om inzicht te creëren in je cashflow: waar komt je geld vandaan? Hoeveel komt er binnen? Waar geef je het geld aan uit? Hoeveel kan je sparen? Reserveer hier tijd voor. Begin met bank afschriften en probeer repeterende kosten en incidentele kosten van elkaar te scheiden. Zet al je inkomsten en uitgaven op een rij. Houd dit overzicht maandelijks bij, want de kosten en uitgaven fluctueren als bijvoorbeeld je woonsituatie of werksituatie verandert. Bijhouden geeft rust waardoor je minder stress zult ervaren.
Op onze website bieden we tegen betaling een tool aan waarin je een duidelijk overzicht krijgt van je financiële situatie.

Kom je na het bijhouden van je uitgaven ook aankopen/kosten tegen die je liever niet had gedaan? Het kopen van spullen geeft even een fijn gevoel en lijkt stress te verminderen. Het heeft echter een zeer kort effect. Probeer deze kosten te vermijden.

Stop met lenen
Indien je leent voor bijvoorbeeld een TV of een auto. Stop er mee waar mogelijk. Geld lenen kost vrijwel altijd geld. In enkele gevallen kom je niet onder een lening uit. Wanneer jij bijvoorbeeld je een huis koopt zul je toch een hypotheek moeten afsluiten. Wees selectief bij het doen van aankopen. Kan je de TV die je het liefst had gewild niet betalen, ga voor een formaat kleiner die wel in een keer betaald kan worden.
Soms wil je voor jezelf iets moois aan schaffen, maar als het kan, wees dan tevreden met wat je hebt en zoek geluk in andere zaken zoals vrienden, familie en leuke activiteiten.