Waar stijgen de prijzen sneller: Zaandam of Amstelveen?

0

Dat de prijzen maar blijven stijgen en stijgen is ondertussen geen groot nieuws meer. Maar stel nou dat je in de rook van Amsterdam wilt wonen: kun je dan beter voor Zaandam of Amstelveen kiezen? 

Woningmarkt Noord-Holland

De woningmarkt in Noord-Holland kreeg aan het einde van 2020 nog een flinke klap te verduren. In de hele provincie gingen in het laatste kwartaal dik 11.000 koopwoningen van de hand. Dat is het hoogste kwartaalaantal in vier jaar tijd. Dit komt mede door de extra woningen die door de coronacrisis worden aangeboden. Uit cijfers blijkt dat mensen de krappe woningen, bijvoorbeeld door het langdurige thuiszitten, willen verruilen voor meer ruimte in de provincie. Het aantal kopers blijft echter onophoudelijk hoog: mensen willen verhuizen.

Historisch laag aanbod

De krapte is door deze trend daarom enorm groot. In Amsterdam was het helemaal een gekkenhuis en is er zelfs sprake van een verkooprecord. Daar verkochten in de gemeente maar liefst 3.330 eigenaren hun woning. Hiermee sneuvelt het voormalige record van 3.300 huizen uit het tweede kwartaal van 2016. 

De komende periode blijft het een krappe bedoening op de Noord-Hollandse markt, want per 1 januari 2021 stonden er slechts 6.600 woningen te koop. Dat zijn er maar liefst 2.300 minder dan drie maanden daarvoor. Inmiddels is er dan ook sprake van een historisch laag aanbod, niet eerder hadden woningzoekers in de provincie zo weinig keuzemogelijkheden. Dat blijkt allemaal uit cijfers van het Utrechtse Dynamis Research. 

Zaanstreek rustiger

Nu moet gezegd worden: de krapte in de provincie verschilt erg per stad. Naast Amsterdam was het ook in Amstelveen en Velsen een zeer druk kwartaal. In deze periode werden ook in beide steden verkooprecords behaald. Elders lagen de verkoopcijfers echter opvallend genoeg een stuk lager. Zo werden in Zaanstad en Heerhugowaard juist minder woningen verkocht dan een jaar eerder. 

Verkoopprijzen: Amstelveen flink duurder

Ook liggen de prijsverschillen ver uit elkaar. Zo kostte een gemiddeld huis in Amstelveen in Q4 2020 €521.000. Daarmee waren de huizen hier gemiddeld 12% duurder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In de gemeente Zaanstad leverde een huis gemiddeld €317.000 op: een procentueel verschil van ‘slechts’ 9% in vergelijking met 2019. Mocht je dus in de rook van Amsterdam willen wonen, dan zou je eerder aan de slag kunnen gaan met een makelaar Zaandam dan met een makelaar Amstelveen. Daar worden namelijk goedkopere huizen verkocht op een iets minder drukke markt.