Je eerste huurwoning, waarmee rekening houden?

0

Je heb je studie afgerond en bent toe aan een eigen plek. Koopwoningen zijn wellicht buiten (jullie) bereik en het oog valt op een huurwoning. Voordat je op zoek gaat naar een woning is het goed om van tevoren te bepalen wat je wensen zijn, qua woning, maar ook wat je financieel kunt opbrengen. Met een baan weet je wat er maandelijks binnenkomt, maar wat staat er allemaal aan de uitgavenkant van de streep? Heb je dit inzicht nog niet? Wij adviseren dit als stap 1 voordat je begint met speuren. Download het huishoudboekje van woonbegroting om inkomsten en uitgaven bij te houden.

Wij zetten hieronder de belangrijkste punten rondom huren op een rijtje.

Type huur

Er zijn in Nederland twee huursectoren: de sociale- en vrije huursector. Het belangrijkste verschil is dat er een maximaal bedrag geldt voor sociale huur. Deze prijs is vastgesteld door de overheid en heeft als doel de woningen betaalbaar te houden voor lagere inkomens. We adviseren je eerst een kijkje te nemen op de website van de overheid, om te kijken wat de exacte regels zijn. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/sociale-huurwoning-voorwaarden)

Kosten

Huurkosten
Naast de kale huurprijs betaal je ook kosten voor service. De verhuurder maakt kosten voor de onderhoud van de woning. Denk hierbij aan schilderwerk, glazenwassen en reparaties. Deze kosten mogen worden doorberekend aan de huurder. De huurkosten en servicekosten samen vormen de maandelijkse huurkosten.

Gemeentelijke kosten
Wat je naast de huur betaalt zijn de gemeentelijke lasten. Elke gemeente hanteert een ander tarief. Vaak vind je de tarieven terug op de website van de gemeente. Gemeentelijke lasten zijn de kosten voor de voorzieningen die de gemeente doorberekent aan de inwoners. Zo betaal je voor het afhalen van huisvuil ieder jaar een bedrag onder de post:’afvalstoffenheffing’.

Inboedelverzekering
Het is verstandig om de materialen in je woning te verzekeren. Je gaat er vanzelfsprekend niet van uit dat er spullen gestolen worden, maar het zal je maar gebeuren. De kosten voor een inboedelverzekering zijn afhankelijk van de waarde van jouw inboedel.

Gas water licht
Vaak moet de huurder zelf de kosten voor gas water en licht betalen. Dit zit meestal niet inbegrepen in de servicekosten. Je zult zelf moeten zoeken naar een leverancier. Je kunt vaak in verschillende termijnen betalen; per maand, kwartaal of jaar. Let wel op dat evt. ‘meerverbruik’ aan het eind van het jaar wordt verrekend. Indien je te weinig hebt betaald t.o.v. van het verwachte verbruik, moet je dit aan het eind alsnog ophoesten.

Internet, TV
Ook hiervoor moet je zelf een contract afsluiten. Er zijn verschillende aanbieders.

Lees ook onze blogposts hoe te besparen op maandelijke lasten.