Wanneer verdien je genoeg?

0

Wanneer verdien je genoeg om optimaal gelukkig te zijn? Geluk is een relatief begrip en betekent voor iedereen iets anders. Toch is er in algemene zin wel iets te zeggen over de mate waarin geld gelukkig maakt en hoeveel geld jij nodig hebt om tevreden te zijn over jouw financiële situatie.

Maakt geld gelukkig?

Uit onderzoek van de economen Kahneman en Deaton blijkt dat geld wel degelijk gelukkig maakt, maar dat er een plafond zit aan het bedrag. Wanneer je 58.000 euro per jaar verdient, heb je het hoogst haalbare bereikt. Met andere woorden: wanneer je maximum 58.000 euro per jaar verdient, kan jij je leven zo inrichten dat het jou gelukkig maakt. Elke euro meer zorgt volgens deze economen niet voor extra geluk, maar wel voor een grotere mate van tevredenheid. De conclusie van Kahneman en Deaton is dan ook dat je met geld geen geluk kunt kopen, maar wel tevredenheid.

Geluk is relatief

Per individu is het echter zeer verschillend welk bedrag genoeg is. Een grote factor die jouw geluk bepaald, is reference drift. Reference drift betekent simpel gezegd dat je (onbewust) altijd meer wil hebben dan de buurman. Je voelt je minder gelukkig als een gelijke wel die dure auto kan kopen of meerdere keren per jaar op vakantie gaat terwijl jij dat niet kunt betalen. Je gaat je dan op zijn minst afvragen wat je ‘verkeerd’ doet, zonder er bij stil te staan of die dure auto of verre reisjes je werkelijk gelukkig zouden maken.

We willen altijd meer

Een andere factor die ons geluk in de weg staat is preference drift: je wilt in de toekomst altijd meer dan in het verleden. Het ligt in onze aard om continu te streven naar meer en beter. Zo werkt dat ook met het verdienen van geld. In zekere zin moet je elk jaar meer verdienen vanwege de inflatie, maar de mens wil meer dan dat. Wanneer je geen promotie maakt en jarenlang dezelfde functie vervult zonder er financieel op vooruit te gaan, ontstaat er een gevoel van falen. We ontlenen ons geluksgevoel aan de mate waarin we vooruit komen in het leven.

Hoeveel is nu echt genoeg?

In principe verdien je genoeg geld wanneer je maandelijks al je vaste lasten kunt betalen en daarnaast genoeg geld overhoudt voor leuke dingen en de nodige reserveringen. Voor de gemiddelde Nederlander betekent dit volgens het Nibud dat een salaris van 1.350 euro genoeg is om rond te komen. Of de gemiddelde Nederlander gelukkig is met een dergelijk salaris is natuurlijk persoonlijk. Als je een dure hobby hebt of veel minder verdient dan je vrienden, dan heb je volgens het Nibud misschien wel genoeg om rond te komen, maar niet genoeg om tevreden te zijn met de situatie.

Maakt minder ongelukkig?

Minder inkomsten hoeven niet altijd ongelukkig te maken. In de praktijk blijkt inzicht in de financiële situatie belangrijker te zijn dan de hoogte van het salaris. Iemand die op de armoedegrens leeft kan erg gelukkig zijn zolang hij precies weet hoe hij met zijn geld om moet gaan. Wanneer men naast een laag inkomen het inzicht verliest, in de schulden raakt en continu het ene gat met het andere moet vullen, leidt dit wel tot ontevredenheid.

Verdien jij genoeg?

Ben jij tevreden met je financiële situatie? Om te bepalen of jij genoeg verdient is het handig om eerst inzicht te krijgen in jouw financiën. Zoals gezegd leidt inzicht al tot een zekere mate van geluk. Als je gebruikmaakt van de woonbegroting tool kan je precies zien wat je maandelijks kwijt bent aan vaste en variabele lasten. Zo zie je in een oogopslag of jij voldoende verdient om rond te komen en de leuke extra’s in het leven te kunnen betalen die voor dat beetje extra geluk zorgen.

Niet tevreden?

Er zijn verschillende manieren om jouw financiële situatie te verbeteren zodat jij tot op zekere hoogte gelukkiger kunt worden. De meest voor de hand liggende manier is meer inkomsten genereren. Zo kun je vragen om opslag of op zoek gaan naar een beter betaalde baan. Een tweede baan kan zorgen voor extra inkomsten, maar dit kan niet altijd fiscaal aantrekkelijk zijn en gaat ten kosten van je vrije tijd – dat kan juist weer minder gelukkig maken. Een andere optie is je uitgavenpatroon aanpakken. Zijn er dingen waar je op kunt bezuinigen zodat je meer geld overhoudt voor de zaken die jou echt gelukkig maken?

Wanneer verdien je genoeg?

Onderschat niet de waarde van vrije tijd. Je kunt nog zoveel geld verdienen, maar als jij geen vrije tijd hebt maakt je dat niet gelukkiger. Consuminderen wordt niet voor niets steeds populairder. Mensen gaan kleiner wonen en geven minder geld uit waardoor zij ook minder geld nodig hebben om rond te komen. En zeg nu eens eerlijk: zou het niet heerlijk zijn om rond te kunnen komen met een parttime baan? Misschien voel jij je met zoveel vrije tijd wel gelukkiger dan geld ooit zou kunnen bewerkstelligen.