Al maandenlang staat het nieuws bol van berichten over stijgende prijzen. De brandstof wordt steeds duurder. Zelfs ondanks de verlaagde accijnzen vanaf 1 april. Daarnaast zijn ook sinds half 2021 de energieprijzen fors gestegen. Hoewel vanaf 1 juli gas en stroom tijdelijk onder het verlaagde btw-tarief vallen, blijft de energierekening bij velen veel hoger dan deze vorig jaar was. De hogere brandstof- en energieprijzen hebben daarnaast ook nog eens gezorgd voor duurdere boodschappen. Door al deze hogere kosten (en het uitblijven van evenredige loonstijgingen) daalt de koopkracht van veel mensen. Wat kun je doen om financieel wat meer ruimte te creëren?
Zorg voor financieel inzicht
Kom je vanwege de gestegen inflatie nog maar net rond? Of wil je graag vanwege de onzekere economische toekomst wat meer sparen, maar weet je niet waarom dit niet lukt? Om financieel meer ruimte te hebben, is het allereerst belangrijk om te zorgen voor inzicht. Door een huishoudboekje (bijvoorbeeld in Excel) bij te houden, zie je duidelijk waar je je zuurverdiende geld iedere maand nu eigenlijk aan uitgeeft.
3 tips om te besparen
Heb je je uitgaven helder voor ogen? Dan is het eenvoudiger om te beoordelen of, hoe en waarop je kunt besparen. Hieronder vind je daarvoor drie handige tips.
Ongeveer de helft van de mensen heeft een variabel energiecontract. Het kan lonen eens te vergelijken of je bij een andere energieleverancier niet goedkoper uit bent. Hoewel het afgelopen driekwart jaar de tarieven bij alle energiemaatschappijen behoorlijk zijn gestegen, zitten er ook grote verschillen tussen de partijen.
Heb je in het verleden een lening afgesloten, zoals een persoonlijke lening voor een auto of verbouwing? Heb je een creditcardschuld, of sta je rood? Kijk dan eens of de lening oversluiten je voordeel kan opleveren. Kredieten of eerder (tegen een relatief hoog rentetarief) afgesloten leningen oversluiten, kan je zelfs met een eventuele boeterente nog steeds honderden euro’s opleveren.
Tot slot is er bij veel mensen winst te behalen als het gaat om transportkosten. Hoewel de brandstofprijzen nooit eerder zo hoog zijn geweest, blijven velen zonder erover na te denken de auto instappen? Wil je hierop besparen? Ga dan eens wat vaker lopen, en pak wat vaker de fiets.
De overwaarde van je huis verzilveren
De overheid heeft ambitieuze doelen als het gaat om verduurzaming van woningen. Zo willen ze bijvoorbeeld dat in 2050 alle woningen van het gas af zijn. Daarnaast blijft je een investering in je woning die zorgt voor een energiebesparing door de gestegen energieprijzen steeds sneller uit. Wil je je woning verduurzamen en zo je energielasten verlagen, maar heb je niet voldoende spaargeld voor deze investering? Dan kan de overwaarde van je huis verzilveren mogelijk uitkomst bieden. Door een extra hypotheek af te sluiten, krijg je het bedrag dat je woning dankzij de gestegen woningprijzen meer waard is geworden in handen, en blijft het niet vastzitten in de stenen.
Succes met het creëren van wat extra financiële ruimte! Nu het er nog niet naar uitziet dat de koopkracht op korte termijn weer herstelt, is het belangrijk zo snel mogelijk stappen te ondernemen. Zo voorkom je financiële problemen, en hoef je er niet wakker van te liggen.