Samenwonen en kosten verdelen

0

Samenwonen kosten verdelen

Hoe verdeel je de kosten als je gaat samenwonen? Een belangrijke vraag waarom aanstaande samenwonende stellen over na moeten denken.
Je hebt zin om samen in bed te kruipen met je partner en om taken te verdelen. Met geld zijn er diverse opties.
Bespreek deze opties en leg ze vast. Dit kan informeel, op een kladje om elkaar er aan te herinneren, maar ook formeel doormiddel van een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Uiteraard is ook trouwen een mogelijkheid.

Allereerst is het belangrijk dat je de kosten goed inzichtelijk hebt. Hiervoor kan je ons huishoudboekje downloaden of als je zelf handig bent op de computer, maak je zelf een overzicht.
Zet in dit overzicht vaste lasten (vaste uitgaven die steeds terugkeren zoals hypotheek, zorgverzekeringen, etc.) en variabele kosten (kosten die varieren, zoals boodschappen, kleding) en onvoorziene uitgaven/reserveringen.

Als je een goed beeld hebt van jullie financiele situatie, is het tijd om een financiele verdeling te kiezen. Er zijn veel variaties mogelijk, maar in de basis kiest men vaak uit één van de onderstaande opties. Eventueel met een kleine variatie als je daar behoefte aan hebt en het er beide mee eens bent!

1. Verdeling naar rato

Stel jij verdient 1500 euro en je partner verdient 1750 euro. Het loon van je partner ligt dan 16% hoger dan je eigen loon. In de kostenverdeling tel je alle kosten op en laat je je partner 16% meer betalen.
Deze variant is populair omdat het eerlijk wordt gevonden.

2. 50-50 verdeling

Zoals de naam doet vermoeden leg je allebei de helft in van wat er nodig is om de maandelijkse lasten te betalen.
Dit kan ongunstig uitpakken als jullie een groot verschil in inkomens hebben of iemand geen baan heeft of minder uren maakt om wat voor reden dan ook.

3. Uitgaven budget

Wat ook een mogelijkheid is, is om beide inkomens bij elkaar optellen.
De totale lasten er van af trekken en wat over blijft gelijk te verdelen.

Bijstellen financiele situatie

Uitgaven en inkomsten blijven echter niet gelijk. Pas in ieder geval 1x per jaar je financiele situatie in het huishoudboekje aan om te zien hoe je er voor staat.
Zo verschillen energiekosten, zorgkosten en inkomsten vaak per 1 januari.

Gezamenlijke rekening

Doorgaans laten samenwonende stellen een gezamenlijke rekening aan om de kosten vanaf te laten schrijven.
Eventueel is een tweede of zelfde derde rekening te openen, waar eventueel op gespaard kan worden voor een reis of onvoorziene uitgaven.
Spreek met elkaar af hoe je omgaat met de gezamenlijke rekening.