Checklijst woning
Een huis schaf je niet zomaar aan. Goed voorbereid op zoek gaan is belangrijk.
Wensen woning
Wat vinden jullie het belangrijkst aan een woning? Vloeroppervlakte? Een grote tuin? Of de ligging? Soms lijkt het florissant, maar kan het achteraf tegenvallen.
Bijvoorbeeld dat het idyllische afgelegen landhuis toch íets te ver van de bewoonde wereld afgelegen, waardoor de drempel om op de fiets naar familie en vrienden te hoog is geworden.
Toekomstbestendigheid
Zijn jullie van plan om lang in de woning te blijven? Mocht er familie uitbreiding komen; kan dit dan? Is er evt. (financieel) een mogelijkheid om uit te bouwen?
Als je thuis werkt, heb je een eigen plek?
Is de woning te betalen en houd je financiële ruimte voor leuke dingen en onverwachte uitgaven?
Weet wat je te besteden hebt. Heb je nog geen goed inzicht in je maandelijkse inkomsten en uitgaven? Download dan ons huishoudboekje. Het is natuurlijk je eigen beslissing, maar het niet fijn als je je defecte wasmachine niet meer kunt laten repareren omdat je maandelijks niets over houdt. Wees bewust van het financiële effect.
Effect energielabel
Menig koper verkijkt zich op de energiekosten van een woning. Let op dat het gasverbruik in een gemoderniseerde boerderij wel 5 maal zo hoog kan liggen dan je voormalige twee onder één kap!
Omgeving check
Ga meermaals langs de woning om te kijken of de buurt jullie bevalt; is het netjes? Indien je bekenden hebt in de wijk; vraag hoe de buurt is.
Bouwkundige controle
Als je twijfels hebt over de bouwkundige staat van de woning, of je er zelf geen verstand van hebt, neem dan een expert in de hand. Bouwkundige tegenvallers kosten vaak veel geld.
Vertrouw op jezelf
Een woning koop je niet op lovende woorden van de makelaar. Zie je jezelf in de woning leven? Vind je de belemmeringen te overzien? Probeer hoofdzaken met bijzaken te scheiden.