Is het een goed moment om nu een huis te kopen in 2019

0

Is het een goed moment om nu een huis te kopen?

Waarschijnlijk hoor je het in je sociale kring de laatste tijd vaker: mensen zoeken een andere woning of zijn interesseerd geraakt omdat ze horen dat hun eigen woning veel opbrengt door overwaarde.
Dit zijn signalen van een actieve economie. De hypotheekrente is laag en de huizenprijzen zijn hoger dan ooit. In een jaar tijd steeg de gemiddelde koopsom met meer dan 9 procent.
Is het echter wel verstandig om nu je eerste huis te kopen? Veel mensen bevinden zich op dit kantelpunt. De huizenprijzen blijven stijgen en dit maakt het verleidelijk om te wachten met het kopen van een huis.
Want mogelijk gaan de prijzen een keer omlaag, toch?

Blijft de rente zo laag?

Het lastig te voorspellen wat er gaat gebeuren met de huizenprijzen.
De hypotheekrente is nu erg laag, m.n. omdat de ECB een extreem lage rente rekent aan banken die bij de centrale bank geld lenen.
Als het rentetarief weer omhoog gaat, wordt het duurder voor de bank om aan geld te komen. Dit wordt ook merkbaar voor de particuleren. Voor hen zal ook de hypotheekrente weer stijgen en dat betekent dat je dus nog minder kunt lenen.

Betaalbaarheid

De betaalbaarheid wordt in toenemende mate een probleem. Er zijn steeds minder woningen die in het financiele bereik van de gemiddelde starter vallen. Starters zonder spaargeld kunnen moeilijk een woning kopen.