Aankopen doen: dat voelt goed toch?
Je hebt hard ergens voor gewerkt en hebt recht op een aanschaf. Maar m
aakt een nieuwe TV nou gelukkig? Of een nieuwe auto met stoelverwarming en xenon verlichting? Of smartphone, omdat die groter is, meer pixels of meer features heeft.
De een heeft meer drang dan een ander, maar hoe komt het nou dat het idee hebt dat je nieuwere spullen koopt je gelukkiger maakt? Nieuwe spullen kopen komt volgens psychologen door een paar hoofdredenen.
De eerste, de praktische reden. Je wil graag een auto of TV omdat je jezelf van A naar B wilt verplaatsen, of omdat je TV wilt kijken. Dit kan een basis behoefte zijn. Zonder toeters en bellen, slechts functie vervullend.
De tweede, de reden om spullen te laten zien wie je bent. Een voorbeeld hiervan is het laten zien wie je bent. Een auto die bij je past, of een paar schoenen of een merk van een jas die je gebruikt om de wereld te laten zien: dit ben ik.
Deze laatstgenoemde ligt op het randje van de gevarenzone van materialisme. Materialisten kunnen niet lang geluk vinden in materiaal. Ze kopen elk jaar een nieuwe telefoon, de auto mag niet ouder zijn dan 3-4 jaar en een woning is altijd te klein. Daarnaast moet er veel geshopt worden, kleding en woning inrichting wordt vaak gewisseld. Materialisten kopen in een zoektocht naar geluk. Een aankoop geeft een gelukkig gevoel, maar vaak is dit maar van korte duur. Door te consumeren blijft dit gevoel zo nu en dan terugkeren. Vaak verdwijnt echter de waarde van een product, om dat ‘iets beters’ of ‘iets mooiers’ te krijgen is. Er zijn onderzoeken die aantonen dat materialisme samengaat met een laag zelfbeeld. Hoe slechter je over jezelf denkt, hoe meer je gaat consumeren, om een goed gevoel te krijgen bij de aankopen. Het geluk komt niet van een intrinsieke bron, maar wordt getriggerd door consumptie.
Maar is iedereen niet materialistisch?
In een ieder van ons schuilt een materialist. Iedereen heeft wel eens behoefte aan iets nieuws en dat is helemaal niet verkeerd. Een leuke smartphone kan je leven ook makkelijker maken en dat hoeft niet direct een label te krijgen. Er zijn een materialismetesten om te kijken waar jij zit op de ‘materialisme schaal’. De wetenschappers ontdekten hierbij een verband tussen een hoge materialistisch meetwaarde en een laag geluksgevoel. De vraag die je dan kan stellen is dat mensen die niets hebben, erg gelukkig zouden moeten zijn. Of dat materialisme de oorzaak is van ongeluk. Zo zwart wit is het uiteraard niet. (Journal of Personality and Social Psychology)
Ok, so what?
Materialistische waarden zorgen ervoor dat mensen minder investeren in hun relaties met vrienden en of familie. Mensen met materialistische waarden maken bijvoorbeeld lange werkdagen om zo veel mogelijk geld te verdienen. Hierdoor neemt de mate en het contact met de relaties af. Vaak valt het jezelf niet eens op dat je in deze sneltrein zit.
Dus, is dit een eye opener? Start met bewustwording en beoordeel waar jij staat op de ladder van materialisme.