Checklist op jezelf wonen

0

Om te beginnen, heb je ons topic gelezen over de kosten die je kan verwachten als je op jezelf gaat wonen? Mooi, dan ben je goed voorbereid.

Maar de volgende stap is om los te gaan. Wat heb je nodig als je op jezelf gaat wonen? De belangrijkste tips vind je in deze post.

Checklist op jezelf wonen

 1. Gas, water en licht
  Bij het betreden van een woning is het fijn dat je van de de primaire gemakken bent voorzien.  Zoek een energiemaatschappij voor het gas en licht. De waterleverancier staat vaak vast. Wil je vergelijken wat een goede aanbieder is tegen een lager prijs? Kijk eens naar onze energievergelijker. Deze kan je ook gebruiken als je een aansluiting nodig bent voor je nieuwe woning!
 2. Provider voor internet zoeken
  Zie hiervoor ook onze prijsvergelijker om een goede aanbieding te vinden voor jouw nieuwe postcode.  
 3. Inboedel en witgoed / elektronica
  Je zult ergens op willen zitten, je wilt de was doen enzovoort. Wat ben je o.a. nodig: meubels, handdoeken, bed, beddengoed, serviesgoed, raamdecoratie, tv, wasmachine, wasrek, kook pannen, lampen, dvd speler, klok, planten, radio, wekker, nachtkastje, spiegel, bureau, kledingkast, spiegel, kapstok, koffiezetapparaat, waterkoker, fruitschaal, wasmand, strijkplank, tvborstel, afdroogdoeken, stofzuiger, gieter, dweil, enz. Er mist altijd wel iets, maar Je komt er gauw genoeg achter als je iets vergeet aan te schaffen.
 4. Verhuisgegevens doorgeven
  Laat vrienden en familie weten dat je gaat verhuizen
 5. Verzekeringen
  Om de spullen in je nieuwe huis te verzekeren ben je in ieder geval een inboedelverzekering nodig. Deze verzekering vergoedt schade als er spullen beschadigen door bijvoorbeeld brand of water, of als ze worden gestolen.Daarnaast kan je een aansprakelijkheidsverzekering (WA) af sluiten. Deze verzekering dekt schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan andere personen of hun spullen. Exacte informatie vind je in de clausules.
 6. Begroting
  Je zult te maken krijgen met een ander inkomsten en uitgaven patroon. Zorg dat je een goed beeld hebt bij je financieel situatie. Lees hiervoor onze tips en/of kijk eens naar het huishoudboekje dat Woonbegroting aanbiedt.
 7. Huurcontract
  Denk je er over na om te huren? Kijk goed naar de kleine letters in het huurcontract.  Wat is de contractduur en wat is de opzegtermijn? En wat is inbegrepen in de huurprijs en wat voor kosten kan je daarnaast nog verwachten?
 8. Huurtoeslag
  Ga je huren? Als je onder de inkomstendrempel verdient, heb je wellicht recht op toeslag. Dat betekent dat je tegemoet gekomen wordt in je onkosten voor het huren. Kijk hiervoor op de site van de belastingdienst.