Je wilt je eerste huis kopen. Hoe vind je hierin je weg en waar moet je beginnen?
Vanzelfsprekend is het niet voor iedereen. Wij helpen je graag op weg.
1. Zorg voor inzicht in je inkomsten en uitgaven
Hoewel veel adviseurs vragen de maximale hypotheek te berekenen, adviseren wij eerst om je financiele situatie in kaart te brengen.
Doe dit op een kladblok of download hiervoor het huishoudboekje van onze website. De reden waarom wij dit adviseren, is om ook de verborgen uitgaven mee te nemen die bij een hypotheekverstrekker niet altijd ter sprake komen. Een voorbeeld hiervan kan je studieschuld en afbetaling van een onderhandse lening zijn. Het is goed te begrijpen wat je maximaal kunt lenen ( wat de adviseur of een calculator adviseert ), maar om ook te kijken of de bijkomende lasten in je uitgavenpatroon past. Een maximale hypotheek nemen is een optie om een huis te bekostigen, maar als je hoge andere kostenposten hebt, kan het als consequentie hebben dat je aan het eind van de maand weinig tot niets over houdt.
2. Bereken de maximale hypotheek
Op internet kan je aan de hand van je bruto salaris uitrekenen wat je ruwweg maximaal kunt lenen. Dit geeft aan wat voor woningen ongeveer in je bereik liggen.
Een BKR notatie, een privélimiet op je betaalrekening, een creditcard en openstaande schulden kunnen invloed hebben op je hypotheek. Sinds kort kan ook je mobiele abonnement abonnement (inc. toestel) invloed hebben op de hypotheekhoogte.
3. Vergelijken hypotheken
Vergelijk welke hypotheekaanbieder de laagste rente biedt. Let hierbij ook op de voorwaarden. Ben je bijvoorbeeld van plan om in de toekomst extra af te gaan lossen, kijk dan of dit mogelijk is zonder boete. Daarnaast kun je sommige hypotheken later ‘meenemen’ naar een andere woning. Dit kan gunstig zijn als de hypotheekrente stijgt en je oude hypotheek een lager rentepercentage heeft.
4. Bereken hoeveel extra geld je nodig bent
Het maximale hypotheekbedrag hangt af van de hoogte van je bruto salaris.
De hypotheek mag hierbij niet hoger zijn dan de woningwaarde. Je zult dus de kosten voor hypotheekadvies, de notaris en eventuele taxatie kosten zelf moeten bekostigen.
5. Afsluiten
Als je veel kennis van zaken hebt, dan is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder advies. Hiermee bespaar je advieskosten. Het is echter niet zonder risico.
Twijfel je aan je financiële kennis, neem dan als het de meeste Nederlanders een adviseur. Let op dat een hypotheekofferte bindend is.
6. Wat voor kosten komen er o.a. nog meer bij kijken?
Advies- en bemiddelingskosten (hypotheek)adviseur.
Notariskosten: de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsakte.
Overdrachtsbelasting: je betaalt x procent van de aankoopwaarde aan overdrachtsbelasting. Op moment van schrijven is dit voor particuliere koop 2%.
Evt. bankgarantie. Het is een garantie voor de hypotheekverstrekker mocht je onverhoopt de hypotheek niet meer kunnen betalen. Met een NHG krijg je bovendien korting op je hypotheekrente.
Om in aanmerking te komen voor de Nationale Hypotheek Garantie, moet je (2019) woning niet duurde zijn dan € 290.000.
Evt. Taxatiekosten: kosten voor het laten taxeren van de woning.
PS: Een deel van de kosten kun je aftrekken van de belasting. Meer hierover delen we binnenkort.