Kosten op jezelf wonen

0

Op je zelf wonen: een spannende stap in je leven, die veel voordelen kent! Je kunt koken wat je zelf lekker vindt, de inrichting in huis bepalen, je eigen tijd indelen! Maar het betekent natuurlijk ook dat je een stuk meer verantwoordelijkheid hebt.

Als je op jezelf gaat wonen krijg je te maken met meer vaste kosten dan je gewend was. Wij hebben hieronder de grotendeels van de kosten opgesomd.

Huur- en koopkosten

De meeste op zichzelf wonenden starten in een huurwoning of een huurflat. Je betaalt huurkosten en soms een onderhoudsbijdrage of servicekosten. Indien je een woning koopt en geld leent voor de woning, spreek je van een hypotheek. Op moment van schrijven kan je in de regel twee soorten hypotheek afsluiten: lineair of annuïteiten. In beide gevallen betaal je een deel rentekosten en een deel aflossing. De rente is aftrekbaar. Wil je weten en berekenen hoe een annuïteitenhypotheek werkt? Lees dan onze blogpost over een annuïteitenhypotheek.

Energie (gas, water en stroom)

Als je een woning hebt, wil je ook graag dat je huis warm is en verlicht; dus betaal je voor energie. De tarieven die je betaalt voor gas water licht staan vast op maandbasis. Aan het einde van het jaar wordt de eind rekening opgesteld, dan hoor je of je geld terugkrijgt of juist bij moet betalen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid gas, water en licht die je werkelijk hebt verbruikt. Iedere maand betaal je een vast bedrag. Dit bedrag is een voorschot die wordt verrekend aan het eind van het jaar. Om een indicatie te geven; voor een 1 persoons huishouden in een tussenwoning bedragen de kosten voor gas en licht zo’n 130 euro per maand. Indien je met meer personen bent, ben je mogelijk vaker thuis en ligt je verbruik hoger. Ook het type woning is relevant. In een tussenwoning lig je tussen andere woningen in en heb je vaak een lager verbruik dan iemand in een vrijstaande woning. De hoeveelheid energie die je in je woning moet steken wordt aangeduid met een energielabel. Indien je keus hebt, dan loont het om voor een woning te gaan met een groener label. (A(++))

De kosten voor het gebruik van drinkwater wordt ook door middel van een voorschotbedrag door het waterleidingsbedrijf in rekening gebracht. Aan het eind van het jaar dient u de waterstand door te geven en wordt het werkelijke verbruik vergeleken met de inschatting van uw verbruik en dus uw voorschot. Een eventueel verschil wordt net als gas en stroom met een eindrekening verrekend. Gemiddeld voor een eenpersoons huishouden kan je rekening houden met 12,50-15 euro per maand.

Verzekeringen

Er zijn een heel aantal verschillende verzekeringen. Onderstaand staan de meest voorkomende verzekeringen vermeld:

 • Zorgverzekering – gemiddeld 110-150 euro per persoon afhankelijk van eigen risico en modules
 • Inboedelverzekering – dekt de schade aan de inboedel of huisraad in uw woning. U bent dan verzekerd voor schade bij onder andere brand, storm en inbraak. Gemiddeld 14 euro per maand voor een tussenwoning.
 • Aansprakelijkheidsverzekering – beschermt je tegen financiële aansprakelijkheid. Maar ook degene die je schade berokkent. Gemiddeld 5 euro per persoon per maand
 • Opstalverzekering – Een opstalverzekering dekt de schade aan de woning zelf in plaats van de inboedel. Bijvoorbeeld bij brand, inbraak of storm. Gemiddelde premie voor de opstalverzekering neer op een bedrag van € 1,30 per € 1.000 aan verzekerd bedrag. Voor een woning van 200.000 euro is een uitgave post van ca. 20 euro per maand te verwachten.

Gemeentelijke lasten

Elk jaar betaal je gemeentelijke belastingen, waaronder rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelastingen. Deze kosten verschillen per gemeente en doorgaans afhankelijk van het aantal personen in de woning.

Indien je een koopwoning heb betaal je ook onroerendezaakbelasting (ozb). Onroerendezaakbelasting is een belasting die gemeenten heffen bij eigenaren en gebruikers van onroerend goed (grond en de gebouwen die hierop staan). Dit is een vast percentage van de WOZ waarde van de woning. De WOZ-waarde van een woning is de waarde die de woning had op 1 januari een jaar eerder, deze datum noemt men de peildatum. De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente waarin de woning zich bevindt.

Rekenvoorbeeld WOZ: u heeft een woning met een WOZ-waarde van € 200.000,00. Het OZB-tarief is bijvoorbeeld 0,2% van de WOZ-waarde. U betaalt dan 0,2% van € 200.000,00 = € 400.

Boodschappen

Aan eten en drinken ben je per dag zo’n € 7-8 euro kwijt. Je kunt daar op besparen door samen te eten met familie of vrienden. Lees ook onze tips m.b.t. boodschappen. Naast eten en drinken geeft je ook geld uit aan huishoudelijke goederen, waaronder b.v. tandpasta, wasmiddel, shampoo, hondenvoer/kattenvoer, schoonmaakmiddel, toiletpapier, plantenvoeding, …

Mobiliteit

Een auto is enorm handig, maar brengt ook de kosten met zich mee.  Wat kost een auto per maand? De kosten zijn onder te verdelen in vaste kosten en variabele kosten.

De vaste kosten zijn de kosten waar je iedere maand mee te maken krijgt. Onder de vaste kosten van je auto vallen:

 • Afschrijving. De auto die je nu koopt is over 5 jaar minder waard. Je krijgt dus niet het zelfde ervoor terug. Houd hier rekening mee bij de aanschaf.
 • Autoverzekering – Afhankelijk van leeftijd en type auto
 • Wegenbelasting – Afhankelijk van gewicht en brandstof van de auto
 • Vast onderhoud (APK)

Variabele kosten zijn afhankelijk van het gebruik. Als je meer rijdt nemen de kosten toe. Kosten waar je dan aan moet denken zijn:

 • Brandstofkosten
 • Bandenkosten
 • Onderhoud- en reparatiekosten: beurt (olie,filters), banden, remschijven en remblokken, defecten

Indien je geen auto hebt maar toch lange afstanden moet afleggen, heb je mogelijk te maken met OV kosten voor de trein of de bus.

Reserve voor onverwachte uitgaven

Het is raadzaam om maandelijks geld apart te zetten voor onverwachte uitgaven. Indien je je overzicht opstelt van inkomsten en uitgaven, lijkt het vaak positiever dan de praktijk: je jas gaat eens stuk, de auto moet worden gerepareerd, je kat heeft de bank vernield of de wasmachine is defect. Sommige tegenvallers zijn erg kostbaar. Een financiële buffer is daarom aan te raden. Indien je geen buffer hebt en op afbetaling aankopen moet doen, betaal je op de lange termijn vaak meer geld.

Tip

Maak al je/jullie inkomsten en uitgaven (alvast) inzichtelijk met het Woonbegroting Huishoudboekje. Voor 5,95 euro kun je ons huishoudboekje downloaden en direct beginnen.

Meer weten over op je zelf wonen en kosten? Zie ook onze andere blogposts.